Naléhavé zdravotní varování v souvislosti s vypuknutím smrtelné nemoci v Itálii, Francii a Španělsku

Tropická nemoc se většinou omezovala na Latinskou Ameriku, Afriku a Asii, ale nyní přeskočila do Evropy – konkrétně na jih kontinentu.

Turisté, kteří přijíždějí na dovolenou do jižní Evropy, byli naléhavě varováni poté, co ve třech zemích vypukla smrtelná nemoc.

Itálie, Francie a Španělsko hlásí případy horečky dengue, viru, který způsobuje vysokou horečku, bolesti hlavy, vyrážku a únavu. Itálie zaznamenala 66 případů, Francie 36 a ve Španělsku tři.

Zdravotničtí úředníci se však začali obávat, protože přibližně polovina případů by byla asymptomatická, což vede k obavám, že skutečný počet případů by mohl být mnohem vyšší.

Pokud se nemoc rozvine, může v závažných případech způsobit šok, vnitřní krvácení a dokonce i smrt.

Dvě až tři procenta lidí, kteří se touto nemocí nakazí, zemřou a ročně zabije kolem 40 000 lidí na celém světě.

Tropická nemoc se obvykle vyskytuje v Latinské Americe, Africe a Asii, kde nadále způsobuje spoušť, ale nyní přeskočila do Evropy.

Stejně jako u jiných tropických nemocí, jako je Zika nebo žlutá zimnice, se horečka dengue přenáší komárem tygřím, druhem, který žije v teplých a vlhkých oblastech.

Předpokládá se, že se nemoc rozšířila v důsledku změny klimatu a uvolnění omezení Covid-19 – což zvýšilo množství uskutečněných cest.

zdroj: Express.co.uk, Titulní obrázek: pixabay.com/toyquests

Přejít nahoru