Převaděč promluvil: Ukrajinec, který nechce bojovat, ho umím dostat za hranice za 4000 eur

Ne všichni Ukrajinci jsou odhodláni bránit svou vlast před ruským agresorem se zbraní v ruce. Mnozí se většinou lidsky bojí, že v boji zahynou, a tento strach je nutí volit jinou, nelegální cestu. Utíkají ze své vlasti. Mezitím na Ukrajině po celou dobu války platí stanné právo a všeobecná mobilizace. Muži ve věku od 18 do 60 let nesmějí až na výjimky opustit zemi. Někteří z nich využívají služeb převaděčů, kteří dezertéry doprovázejí v přestrojení za humanitární pracovníky. Nebo je doprovázejí přes zelenou hranici mimo hraniční přechody.

Investigace.cz prozkoumala schémata převádění ukrajinských mužů přes hranice a hovořila s jedním z převaděčů, který inzeroval své služby ve facebookové skupině pro ukrajinské uprchlíky v České republice. Volodymyr začal převádět muže poté, co dva jeho přátelé zahynuli na bojišti.

“Legální” cesta z Ukrajiny, tedy s předložením falešných dokladů humanitárnímu pracovníkovi na hraničním přechodu, stojí “zákazníka” 7000 dolarů, tedy 157 tisíc korun. Vladimir však svým klientům doporučuje, aby “na černo” jezdili mimo oficiální přechody. “Pokud přejedete hranice jako humanitární pracovník, máte záznam v registračním systému, a pokud se nevrátíte na Ukrajinu ve stanoveném termínu, máte po návratu problémy se zákonem. To se při nelegálním přechodu stát nemůže, protože o vás prostě nikdo neví,” vysvětlil Vladimír pro portál investigace.cz.

Více info na aktuality.sk

Přejít nahoru