PROČ KLAUS ML. ODEŠEL Z POLITIKY?

Paní Majerová, Trikolóru jste založila s parťákem Václavem Klausem mladším, jenže ten na jaře oznámil odchod z politiky. Vnímáte to tak, že vás nechal ve štychu?

Jeho důvody k odchodu jsou osobní a já je chápu, protože s Václavem jsme nejen kolegové, ale i přátelé. Kolegové jsme byli od roku 2017, ale už dva roky předtím jsme byli v kontaktu, měli jsme podobný náhled na svět. Samozřejmě že mě to zamrzelo. Zrovna teď jsme se s Vaškem bavili, já si to neodpustila a říkala jsem mu: Já mám pořád v hlavě tu větu, kterou jsi pokaždé říkal, když jsme jezdili po Česku a večer skončila beseda. Že i kdybychom měli být ti poslední dva, co budou konzervativní hodnoty hájit, budeme ti poslední dva. A ty ses na to…

Jste na něj naštvaná?

Popravdě se neumím moc zlobit. (úsměv)

Takže jste zůstali dobrými přáteli?

Samozřejmě. Zrovna včera jsme byli na kávě. On pak jel na kolo, tak jsem mu říkala, že mu trochu závidím, jak si bude užívat léto. Jak říkám, jeho osobní důvody chápu. A na to, že je Vašek spíše introvertní a uzavřený, ten status, který napsal na Facebooku, že mu došla pozitivní energie, byl opravdu upřímným vyznáním. Spousta lidí si možná myslí, že šlo o nějakou zástěrku, ale kdo ho zná, ví, jak těžké pro něj muselo být takové rozhodnutí udělat a ten status napsat. Ale hlavně napsal pravdu. To, že ty osobní věci mají ještě různé konotace, už je pouze jeho soukromí a nikomu do toho nic není.

Právě na ty konotace se chci zeptat. Spekuluje se i o sporech pana Klause mladšího s otcem, který prý do dění v Trikolóře často mluvil. Je to pravda?

Vždy jsem se snažila o to, aby byl Vaškův vztah k tátovi, řekněme, smířlivější. Nicméně jen oni dva vědí, jak to mezi nimi je, do toho nikdo z nás nevidí a nemá žádné právo do toho mluvit. Ale pravda, asi to úplně optimální nebylo, byť myslím, že se jeho táta snažil.

Víte, jak dlouho na odchod pomýšlel?

Teď když jsme se s Václavem znovu bavili, byl v dobré náladě, zeptala jsem se ho, kdy vlastně začal o odchodu přemýšlet. On mi řekl: Víš, kdy jsem si uvědomil, že vůbec nic nezmůžeme? Když padl Trump. Na to mu říkám: To mi chceš říct, že jsi to měl v hlavě už od listopadu? Na to odpověděl: Jo, protože v tu chvíli mi došlo, že jsme hrozně malí. Já to ale nevzdám. Jemu energie došla, ale za to se na člověka nelze zlobit.

Více info na pravyprostor.cz

Přejít nahoru