Péter Szijjártó: “My Maďaři nadále očekáváme, že Ukrajina vrátí zakarpatské maďarské komunitě všechna práva, která měla již v roce 2015.”

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó prohlásil, že politika rozšiřování EU by měla “sloužit k rozšíření míru, a ne přinášet válku” do bloku.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na středeční tiskové konferenci uvedla, že Kyjev dokončil “hodně přes 90 procent nezbytných kroků” potřebných k zahájení přípravných rozhovorů o členství, a doporučila, aby tyto rozhovory začaly ihned po summitu vedoucích představitelů EU v Bruselu 14. prosince.

V reakci na toto prohlášení Szijjártó zdůraznil, že Maďarsko je neústupné v tom, že dokud na Ukrajině nebude mír, neměla by mít tato země nárok na členství v EU.

“S Ukrajinou by do Evropské unie vstoupila válka, což samozřejmě nechceme, nemůžeme chtít. Rozšíření by mělo sloužit k rozšíření míru, a ne k tomu, aby se do Evropské unie dostala válka,” řekl Szijjártó, kterého citoval list Magyar Hírlap.

“Proto v současné době nepovažujeme žádný pokrok ohledně přístupových jednání Ukrajiny za včasný,” dodal a zasadil tak ránu kladivem ambicím ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Szijjártó rovněž prohlásil, že Kyjev v současné době porušuje zásady Evropské unie týkající se práv národnostních menšin se zvláštním odkazem na maďarské etnikum v jeho Zakarpatské oblasti, což ve středu uznala i Evropská komise.

zdroj

Přejít nahoru