Srdce nepracuje správně. Seznam příznaků infarktu

Níže si popíšeme osm příznaků, které se nemusí nutně projevit u každého pacienta, jedná se však o jedny z nejběžnějších varovných signálů při obtížích srdce, které mohou způsobit infarkt myokardu a ohrozit nás tak na životě.

Když srdce zasáhne infarkt
Hlavním příznakem je prudká bolest na hrudi. Nedá se přesně lokalizovat, jde cítit jako tlak, který se šíří mezi lopatky, do krku, do horních končetin, někdy i do břicha. „Bolest může být kolísavá.

Ale zhruba asi 40% žen má atypické příznaky, nemají takovouto jasnou bolest, ale trpí dušností,“ upozorňuje přednosta Kardiologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocnice Motol, profesor Josef Veselka.

Bolest vystřelující do paže
Mnoho mužů pociťuje bolest v levé paži, zatímco ženy pociťují stejnou bolest v jedné nebo obou pažích. Některé z nich před nástupem infarktu také zaznamenaly nezvyklou bolest lokte.

Děje se tak proto, že bolest ze srdce putuje do míchy, kde se spojuje mnoho nervů z celého těla. Mozek je pak zmatený a myslí si, že bolest přichází z paže, ačkoliv tomu tak není.

Neustávající kašel
Kašel může pramenit z několika příčin a mimo jiné může být známkou kardiovaskulární choroby. Neustávající kašel, jejž doprovází růžová kapalina s obsahem krve, se velmi často vyskytuje při srdečním selhání.

Kašel je však přidruženým příznakem mnohem vážnějšího symptomu, kterým je dušnost a náhlá ztráta dechu.

Oteklé nohy, kotníky a chodidla
Když vaše srdce nepracuje správně, tekutina z krevních cév uniká do okolních tkání a vaše nohy a chodidla jsou kvůli gravitaci nejčastějším místem potíží. Říká se tomu periferní edém a mnoho lidí, kterým se tvoří, netrpí srdeční chorobou.

Přesto je to však u pacientů se srdečními chorobami velmi běžný symptom a měli byste mu věnovat bedlivou pozornost.

Ztráta chuti k jídlu a nevolnost
Mnoho pacientů trpících srdeční chorobou vykazuje ztrátu chuti k jídlu nebo nevolnost, přestože mají sníst jen pár soust. Důvodem je hromadění tekutiny okolo jater a střev, která brání správnému zažívání.

Po těchto symptomech obvykle následuje bolest břicha a pokud pociťujete všechny tyto příznaky naráz, měli byste okamžitě navštívit lékaře.

Extrémní úrovně úzkosti
Několik studií prokázalo, že lidé trpící už od útlého věku extrémní úzkostí mají sklony k srdečním chorobám. Úzkost u nich může zapříčiňovat buď velmi stresující životní styl nebo různé poruchy včetně panické poruchy a fóbické úzkostné poruchy.

Úzkost se na vašem srdci může projevit tachykardii, zvýšeným krevním tlakem a sníženou tepovou frekvenci.

Ztráta vědomí nebo mdloby
Pocit na omdlení a ztráta vědomí jsou mezi pacienty se srdečními obtížemi velmi časté. Když srdce nepumpuje krev správně, je to kvůli blokádě krve v ucpané artérii nebo zúžení srdeční chlopně. Pokud někdy pocítíte dechovou nedostatečnost a nakrátko omdlíte, ihned volejte doktora a nechejte si zkontrolovat srdce.

Vaše kůže zbledne nebo zmodrá
Není to jeden z běžných symptomů, ale když se objeví, na vině bývá snížený průtok krve a nižší počet červených krvinek. Může to být signál, že vaše srdce nepumpuje krev správným způsobem. Hlavní příčinou tohoto symptomu je šok.

Bledost se může projevit po celém těle nebo jen na určitých jeho částech, například na končetině. Pokud si však všimnete, že jste bledí, nepanikařte. Ověřte si, zda jste v šoku, nebo máte jiné potíže, například anémii.

Vyrážka nebo fleky na kůži
Dva různé výzkumné projekty uskutečněné časopisy Journal of Allergy and Clinical Immunology a Journal of the American College of Cardiology prokázaly, že ekzém a pásový opar představují vysoce rizikové faktory srdečních chorob.

Ukázalo se, že lidé s ekzémem mají 48 % pravděpodobnost, že budou trpět vysokým krevním tlakem a 29 % pravděpodobnost problémů s vysokým cholesterolem. U lidí s pásovým oparem je o 59 % vyšší pravděpodobnost, že dostanou infarkt, než u lidí, kteří jej nemají.

Pamatujte, že prevence je klíčem k řešení možných problémů. Zkuste udržovat zdravý životní styl, v němž cvičení hraje velkou roli a držte se co nejdál od cigaret, nadměrného pití a přemíry živočišných bílkovin.

Vyčistěte si cévy od usazenin pravidelným užíváním peruánské byliny Caigua. Pomůže vám zároveň snížit vysoký tlak, cholesterol a také zhubnout.

Pak si udržíte své srdce zdravé.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru