Víme, která města ruší ohňostroje kvůli střelbě na FFÚK

Česká republika se stále vzpamatovává z tragické události, která se odehrála 21. prosince 2023 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Student univerzity, 24letý David K., zde zastřelil 14 lidí a zranil dalších 25. Tato tragédie, považovaná za největší masovou střelbu v historii Česka, hluboce ovlivnila celou zemi.

V reakci na tento incident, některá města v České republice zvažují rušení novoročních ohňostrojů. Tento krok je jednak gestem solidarity a vzpomínky na oběti, ale také reakcí na obavy z bezpečnosti. Střelba na univerzitě také způsobila, že se vláda a bezpečnostní složky zaměřují na posílení bezpečnostních opatření v celé zemi. Ke zrušení se přiklonili  města:

  • Olomouc
  • Jindřichův Hradec
  • Náchod
  • Karviná
  • Lysá nad Labem

V Praze a Brně nebo třeba Opavě nebyl ohňostroj ani v minulých letech. Rušit ohňostroj naopak neplánují v Ostravě, zde budou dokonce ohňostroje i v jednotlivých obvodech. V Českém těšíně si lidé zrušení ohňostroje odhlasovali, jejich přání se jima le nesplní. Místní buňka Babišova ANO se rozhodla pálit petardy 1. ledna na na nábřeží řeky. V Plzni se radní rozhdoli pro tzv. tichý ohňsotroj a to zejména kvůli pejskařům.

Ohňostroje na Nový rok se rušili v minulosti i kvůli covidu, v některých případech se  na jindy, třeba jako v Hradci Králové.

Kromě tohoto konkrétního důvodu existují i další faktory, proč by města mohla zvažovat zákaz ohňostrojů. Mezi ně patří ekologické důvody, jako je snaha snížit znečištění vzduchu a hluk, který negativně ovlivňuje zvířata a některé lidi. Rovněž ekonomické důvody, jako je šetření veřejných prostředků, mohou hrát roli.

Co se týče alternativ k tradičním oslavám Nového roku s ohňostroji, města by mohla přejít na ekologičtější a bezpečnější formy oslav. Jednou z možností jsou například laserové show, které nabízí vizuálně atraktivní zážitek bez rizika požáru a s nižším dopadem na životní prostředí. Další alternativou mohou být digitální oslavy, které umožňují lidem účastnit se virtuálně z pohodlí domova. Města by také mohla pořádat kulturní akce, jako jsou koncerty nebo divadelní představení, které by mohly být zaměřeny na posílení komunitního ducha a vzájemné podpory.

Přejít nahoru