Veřejný registr zbraní: S takovým nápadem přišel advokát a bývalý novinář

A proč vlastně centrální registr zbraní není veřejně přístupný jako třeba katastr nebo obchodní rejstřík? S tímto doslova geniálním nápadem přišel advokát a bývalý novinář Tomáš Nahodil z Prahy. Na sociálních sítích to schytal ze všech stran.

Například, uživatel Pavel se s údivem ptá, zda to není náhodou vtip. „Si děláte srandu? Jako aby každej věděl na jaké adrese jsou jaké zbraně?“ zní jeho slova plné skepticismu. Zdá se, že nápad poskytnout potenciálním zlodějům a zločincům seznam adres s označením „Zde k dostání zbraně“ není zrovna to, co si představuje pod pojmem veřejná bezpečnost.

Dále se objevuje Tomas Tvrdik, jehož obavy se točí kolem možnosti, že by si zloděj mohl předem ověřit, jestli jeho budoucí oběť je ozbrojená. Ano, zdá se, že informace o tom, kdo má doma pušku, by mohla být výhodná pro každého, kdo chce někoho vykrást.

Olda 79 zase přichází s nápadem, zda bychom neměli zveřejnit i daňové přiznání, včetně adresy bydliště. Nuže, proč se omezovat jen na zbraně, že? “Proč není veřejný registr vozidel? Proč není veřejná zdravotní karta? Proč nezveřejníme rejstřík trestů?,” navrhuje Vratislav Harabiš.

Celkově lze říci, že tento nápad pana advokáta se setkal s rozsáhlým odporem, přičemž jeho kritici se shodují v tom, že by mohl mít vážné negativní důsledky na bezpečnost a soukromí občanů. Ale co já vím, možná by se některým zlodějům nápad opravdu líbil.

Přejít nahoru