400 procent rozdíl v cenách. Prodejny v Německu krachují

Už ani Němci nemají peníze? Maloobchodní prodejny v Německu krachují. Letos jich ubude o 9000 více než předchozí rok. Výrazný pokles maloobchodů započal během koronavirové pandemie. „Pokud zanikne obchod, zemře město,“ zdůraznil prezident Německé asociace maloobchodních prodejen Alexander von Preen. V Dachau se na podporu maloobchodů o víkendu obchody demonstrativně uzavřely. V Dolním Sasku se 23. prosince chystá stávka. Potíží je i přesun zákazníků do supermarketů. Ty teď mimochodem nasadily „vánoční“ rozdíl v cenách základních potravin až o 400 procent.

V Německu se již několik let snižuje počet maloobchodních prodejen. Trend je rostoucí. Podle odhadů svazu maloobchodníků jich je v Německu tento rok o 9000 méně než ten předchozí, informuje zpravodajský web rbb24.

Na začátku roku podle Německé asociace maloobchodních prodejen zbývalo v Německu 311 000 obchodů. V roce 2015 jich nicméně bylo o více než 60 tisíc víc. Výrazný pokles proběhl zejména v letech trvání koronavirové pandemie, kdy mezi léty 2020 a 2022 počet prodejen klesal o 11 000 ročně. V letech před krizích „pouze“ o 5000 obchodů ročně, informují parlamentnilisty.cz.

Přejít nahoru