Čeká nás další rok 1968? Rusko pohrozilo České republice

“Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány. Předpokládáme, že Česká republika se již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina,” pohrozil Česku nejvyšší ruský představitel při OSN při spojených Dmitrij Andrejevič Poljanskij.

Česká republika se rozhodla nepodléhat ruskému vměšování do svého rozhodování a odmítla účast na jednání Rady bezpečnosti OSN svolaném Ruskem v souvislosti s nedávným ostřelováním Bělgorodu. Toto rozhodnutí však vyvolalo napětí mezi oběma zeměmi. Podle Moskvy byla za ostřelováním Bělgorodu zodpovědná ukrajinská armáda, a proto požádala Prahu, aby na jednání RB OSN vyslala svého zástupce a vysvětlila české dodávky zbraní na Ukrajinu. Český ministr zahraničí Jan Lipavský však tuto žádost odmítl.

Lipavský na sociální síti zdůraznil, že Česká republika nebude podléhat ruskému tlaku a nebude se účastnit jednání svolaných Ruskem. Zároveň odmítl podporovat ruskou propagandu a poznamenal, že pokud Rusko bude chtít řešit stažení svých okupačních vojsk na půdě Rady bezpečnosti OSN, Česká republika ráda dorazí.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja, že české střely zasáhly civilisty v Bělgorodu a kritizoval, že Česká republika odmítla zasedání RB OSN. Moskva také tvrdí, že Ukrajina použila české raketomety RM-70 Vampire při útoku na Bělgorod.

Sobotní ostřelování Bělgorodu si vyžádalo 22 obětí a desítky zraněných, podle ruských úřadů údery zasáhly výhradně civilní objekty. Ukrajinská média však tvrdí, že útok byl namířen proti armádním cílům v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry byly způsobeny neprofesionalitou ruské protivzdušné obrany.

Přejít nahoru