Apostrophe: Polsko vybuduje plot na hranicích s Ukrajinou a Běloruskem

Polsko plánuje postavit plot na hranici s Běloruskem a Ukrajinou kvůli boji proti afrického moru prasat, řekla náměstkyně ministra zemědělství Eva Lechová.

Nejde tedy o žádný „politický“ plot mezi Polskem a sousedními zeměmi, ale samozřejmě, že se dá využít pro dokonalejší kontrolu hranic a ochranu před migranty, kteří mohou přicházet i přes Rusko..

Délka plotu má být 729 km a jeho cena se odhaduje na 27 milionů dolarů.

„Co známe o africkém moru (ASF), tak v infikovaném divokém kanci se onemocnění vyvíjí velmi rychle, takže by nebyl schopen se pohybovat rychle a na velké vzdálenosti, přes plot by se nedostal vůbec,“ řekla Lechová.

„Apostrophe“ připomíná, že virus afrického moru prasat se objevil v Polsku v únoru 2014. Od té doby bylo v zemi zaznamenáno 49 ohnisek nákazy a 380 případů onemocnění u divokých prasat. Většina případů je zaznamenána ve vojvodství Lublinském, Podleském a Mazovském, vše v blízkosti hranic s Běloruskem.

 

Africký mor prasat je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat, je charakteristický vysokou, téměř 100 % letalitou. Touto nákazou může onemocnět prase domácí i divoké všech věkových kategorií. Původním rezervoárem bylo prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata. Mor se přenáší přímým kontaktem, nebo nepřímo produkty živočišného původu. Nepřenáší se vzduchem, vnímaví jsou pouze prasatovití, není přenosný na lidi.

V České republice se africký mor prasat v minulosti nikdy nevyskytoval. V roce 2008 byl africký mor prasat potvrzen v Azerbajdžánu. Odtud se nákaza postupně šíří na západ a od roku 2014 se vyskytuje v pobaltských státech a Polsku a i přes zavedená opatření nedochází k eradikaci tohoto onemocnění. Od letošního roku jsou prostřednictvím ADNS k dispozici data i z Ukrajiny. Zde se ASF vyskytuje na celém území a poslední pozitivní nález u divokého prasete (30. 5. 2017) byl jen cca 60 km od slovenských hranic, píše se na stránkách Státní veterinární správy ČR.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru