Kanada zveřejnila video útoku islamisty s nožem na policistu v Edmontonu

Kanadské úřady zveřejnily jméno útočníka v Edmontonu jako somálského uprchlíka Abdulahi Hasan Sharifa, známého extremisty vyšetřovaného již v roce 2015.

Edmontonská policie také zveřejnila drastické video z první části útoku, kde Sharif vráží auto do policejního zátarasu u Commonwealth Stadium a nabírá v plné rychlosti zde stojícího policistu, který letí vzduchem. Krátce poté Sharif vystoupí z vozu a ležícího policistu několikrát bodne nožem.

Z videa je vidět, jak se ke zraněnému policistovi nejdříve seběhne pár lidí, ale když do něj muslim začne bodat nožem, začnou v panice utíkat. Je také vidět, že zraněný policista v tu chvíli dokáže bojovat o život, když útočníka převalí.

„Můžeme potvrdit, že v roce 2015 jsme dostali stížnost, že podezřelý vyznává extremistickou ideologii,“ přiznala policie. „Na konci vyšetřování bylo dost důkazů pro obvinění z terorismu. Nicméně v současnosti se nezdálo, že by byl podezřelý hrozbou pro kanadskou bezpečnost.“

Sharif, který byl zatčen naživu, bude obviněn z teroristického útoku, pěti pokusů o vraždu a dalších trestných činů.

Poté, co zaútočil na policistu u stadionu, uprchl, a později se objevil v centru města s dodávkou se 14 policejními auty v patách. Během honičky naboural do nejméně čtyř chodců, než jeho vůz skončil převrácený na bok.

Kanadský premiér Trudeau v reakci na útok odpověděl, že síla Kanady vychází z její diverzity.

„Nenecháme nikdy násilný extremismus zvítězit.“

Jordan Peterson, profesor klinické psychologie z univerzity v Torontu, který se stal ikonou kanadské pravice, na to reagoval, že terorismus již vítězí. „Každý den vítězí o trochu víc.“

(JRu, svetkolemnas.cz)

Přejít nahoru