Špatné zprávy pro Brity: Lidé, kteří se nedají očkovat proti Covid-19, již nebudou moci vést normální život, naznačuje nový ministr pro vakcinaci

Za posledné týždne už svet obleteli informácie o distribúcii niekoľkých hlavných očkovacích látok proti Covid-19.

Britský minister pre vakcináciu Nadhim Zahawi povedal, že očkovanie by malo byť síce dobrovoľné, ale Google, Facebook a Twitter by mali podľa neho viac sledovať a vyvracať informácie, ktoré poskytujú opačný pohľad na vakcíny.

Británia zvažuje vystavovať očkovacie pasy prostredníctvom mobilných aplikácií

Na otázku redakcie BBC, či by mali mať ľudia nejaký očkovací preukaz, Zahawi odpovedal, že informácia o tom, či je osoba zaočkovaná, by mohla byť uvedená v nejakej mobilnej aplikácii, ktorú by si vedel lekár overiť.

„Ale tiež si myslím, že tento systém by si mohli prisvojiť aj reštaurácie, bary, kiná či iné prevádzky, ako to robili aj doteraz,“ povedal Zahawi. (V Británii už niekoľko mesiacov totiž funguje systém registrácie cez mobillnú aplikáciu – ľudia pri vstupe do akejkoľvek prevádzky priložili svoj telefón k zariadeniu, ktorý zaznamenal ich pobyt v danej prevádzke. Bolo to robené s cieľom ľahkého vystopovania ľudí v prípade, ak by sa v danej prevádzke vyskytla osoba s potvrdeným koronavírusom, poz. red.)

„Istý tlak bude prichádzať z oboch strán – od poskytovateľov služieb, ktorí povedia „dokážte nám, že ste zaočkovaní a môžete vstúpiť“, ale zároveň sa postaráme sa o to, aby technológie k tomu boli čo najľahšie a najdostupnejšie.“

Na otázku redaktorov, či vôbec ľudia budú môcť niečo urobiť bez vakcíny, Zahawi odpovedal: „Myslím si, že ľudia musia urobiť to rozhodnutie, ale tiež si myslím, že množstvo poskytovateľov služieb bude vyžadovať vakcináciu, a urobia to tak, ako to urobili teraz pri registrácii pri vstupe prostredníctvom aplikácie.“

Zahawi odmietol poskytnúť konkrétny dátum, kedy by sa mala spustiť vakcinácia Britov. „Posolstvo, ktoré chcem dať, je, že vakcína je dobrá ako pre ľudí tak aj pre krajinu,“ uzavrel.

Jednou z prvých krajín, kde sa má masové očkovanie proti Covid-19 spustiť, je Slovensko. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že plánom je zaočkovať aspoň 150 tisíc ľudí ešte do konca tohto roka.

Premiér Igor Matovič na otázku, či by sa dal zaočkovať ako prvý, uviedol, že chce byť ako kapitán lode a nechať sa zaočkovať ako posledný. Podľa jeho slov totiž chce, aby sa z vakcíny ušlo pre tých, ktorí ju najviac potrebujú – teda rizikových občanov a lekárov či pracovníkov „v prvej línii“.

Predtým však priznal, že istý postih pre tých Slovákov, ktorí sa zaočkovať nedajú, by zvažoval. Aby neočkovaní nemohli mať právo „slobodne šíriť vírus“.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru