Twitter umožňuje tureckému ministrovi vnitra Tweetovat proti „LGBT deviantech“

Soylu kritizoval protest studentů a učitelů na univerzitě Bogazici v Istanbulu proti jmenování tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana politicky propojeného podnikatele Meliha Bulu rektorem kampusu.

Od té doby, co Erdogan jmenoval Bulu 1. ledna, se konají každodenní demonstrace, namísto toho, aby univerzita mohla volit svého vlastního rektora. Toto jmenování bylo považováno za Erodgana, který zpřísnil svou kontrolu nad prestižní institucí a vnutil své islamistické hodnoty na to, co je oficiálně sekulární univerzitou. Erdogan se po neúspěšném puči v roce 2016, který proti němu byl v roce 2016, zmocnil jmenovat rektory univerzity, a od té doby se jeho autority několikrát dovolával. Píše portál Breitbart.

Homosexualita není technicky nezákonná v moderním Turecku, ale Erdogan se na ni zamračil, když se snažil prosadit jako jeden z nejsilnějších bojovníků islámských hodnot na Středním východě. Jeho zamračení se značně prohloubilo, když se skupina studentů Bogazici rozhodla vytvořit protestní umění, které zobrazovalo duhy gay hrdosti létající nad Kaabou, výraznou čtvercovou budovou uprostřed muslimského svatého města Mekky v Saúdské Arábii.

V sobotu byli zatčeni čtyři studenti, kteří se podíleli na tvorbě tohoto díla, a policie provedla razii v studentských klubech LGBT na univerzitě a podle agentury Associated Press zabavila „knihy o zakázané kurdské skupině a duhové vlajky“.

Skupiny studentů odsuzovaly útok na svobodu projevu a pořádaly ještě razantnější protesty. Policie reagovala zatčením 159 demonstrantů. Bogaziciho ​​fakulta v úterý protestovala proti tomu pochodováním kolem budovy rektora nesoucí cedule s číslem 159 a požadující Buluovu rezignaci.

“Měli bychom tolerovat LGBT devianty, kteří urážejí velkou Kaabu?” Samozřejmě, že ne, “tweetoval turecký ministr vnitra Suleyman Soylu v neděli a varoval Twitter před vzácným obsahem o„ nenávistném chování “.

Přejít nahoru