Aktuálně

Aktuálně: Chorvatsko a Srbsko odstartovaly závody ve zbrojení

Chorvatsko oznámilo, že nakoupí americké raketomety  M270 MLRS, kromě toho chce ale chorvatská vláda koupit taktické rakety s doletem 300 kilometrů. “To je mocná zbraň, která radikálně změní vojenskou rovnováhu v regionu”, napsaly největší chorvatské noviny Jutarnji.

Aktuálně: Chorvatsko a Srbsko nakupují zbraně ve velkém! Proč?

V Bělehradě, ale zbrojení Chorvatska vzali jako výzvu. “Chorvatsko zjevně nenakupuje zbraně, aby je mělo v muzeu,” řekl šéf srbské vlády Aleksandar Vučić , ” díky těmto zbraním může Chorvatsko zasáhnout kohokoliv v regionu,  ale nebudeme snadný cíl,” dodal Vucic po setkání s ruským vicepremiérem Dmitrijem Rogozinem v Bělehradě.

To je jen slovní válka,  pravděpodobnost střetu je velmi nízká

Kreml slíbil srbským politikům dodat ruský protiletadlový raketový systém S-300. “Kdyby Srbsko mělo při bombardování letadly NATO v lednu 1999 k dispozici takovéto raketové systémy, tak by vše mohlo dopadnout jinak,” uvedl Aleksandar Vučić.

Proč závody ve zbrojení?

Takzvané závody ve zbrojení bývalých vojenských protivníků, Srbska a Chorvatska, je fraška, říká vojenský analytik listu Bělehrad Politika  Lyubodrag Stojadinovic. “To je jen slovní válka,  pravděpodobnost střetu je velmi nízká.  Je to jen druh psychologické války na Balkáně,” řekl Stojadinovic v rozhovoru pro DW.

“Souhlasím,” říká vojenský expert ze Záhřebu Ozren Zhunets,” za zhoršením dvoustranných vztahů nejsou žádné politické nebo ekonomické důvody. Problém s potenciálními prodeji zbraní částečně uměle vytvořila média.  Navíc, někteří politici v tom vidí příležitost jak získat body,” říká expert. Jak v Srbsku tak v Chorvatsku se hrozba konfliktu se sousední zemí používá jako osvědčená politická strategie pro získání hlasů nacionalisticky smýšlejících voličů.

Nicméně, podle některých odborníků, slovní konflikt se znovu rozhořel a přináší tragikomické momenty, kdy dvě balkánské země, které nemají zbraně nejvyšší technické třídy,  chrastí zbraněmi jako světové mocnosti, ale stále není jasné, zda vůbec zbraně budou dodány.

Chorvatský politolog Tomislav Yakich se domnívá, že tady není nic k smíchu, “ve skutečnosti za tímto geostrategickým soupeřením stojí USA a Rusko. To poškozuje Chorvatsko, Srbsko a celý region. Jestli politici přijmou toto soupeření, tyto zbrojní závody, tak si musí být vědomi důsledků tohoto kroku,” řekl v rozhovoru s DW.

Bezpečnostní experti nevylučují, že Spojené státy skutečně začnou vyzbrojovat Chorvatsko, aby se Srbsko, které dosud bylo skeptické ve vztahu k NATO a naopak přátelské k Rusku, začalo přemýšlet o  svém vstupu do  aliance.  Koneckonců, v současné době spolu s Bosnou a Hercegovinou, Srbsko zůstává posledním balkánským státem, který není v NATO.

Zdroj: Prvnizpravy
Foto: ID1974 / Shutterstock.com

Přejít nahoru