Média zveřejnila tajný referát o prohře NATO v Afghánistánu

Situace v Afghánistánu v roce 2016 se bude zhoršovat v souvislosti s tím, že afgánská armáda ztratila třetinu svých vojsk a stala se neschopnou plnit své povinnosti, říká se v tajném referátu NATO, který získalo k dispozici německé vydání Der Spiegel, informuje RT.

Prohra NATO v Afghánistánu a tajná média, jenž přinesla tuto informaci

Nehledě na mnohamiliardové vklady ze strany aliance, Afgánská národní armáda (ANA) je stěží schopná plnit své funkce. Ze 101 pěších útvarů byl pouze jeden charakterizován v referátě jako „efektivní” a 38 bylo označeno jako „mající značné problémy”.

Kromě toho deset praporů po 600 vojácích bylo klasifikováno jako nezpůsobilé k činnosti. Podle údajů, uveřejněných Der Spiegel, vážným problémem jsou mimořádně velké bojové ztráty, které se v roce 2015 zvýšily o 42 % ve srovnání s rokem 2014. „Vysoké bojové ztráty nepochybně byly příčinou zvyšování počtu dezertérů ANA. Vzhledem k bojovým ztrátám ANA ztratila třetinu svých členů, kteří přeběhli na stranu tálibů”, uvádí vydání údaje z referátu.

Vysoké bojové ztráty nepochybně byly příčinou zvyšování počtu dezertérů ANA

Situace v Afghánistánu během posledních měsíců se viditelně zhoršila. Radikální hnutí Tálibán, které dříve ovládlo velká území v zemědělských oblastech země, začalo útočit na velká města. Koncem září bojovníci Tálibánu obsadili severoafghánské město Kunduz, které čítá v mírové době více než 300 tisíc obyvatel, a nyní útočí na město Ghazní, administrativní centrum provincie stejného názvu jihozápadně od hlavního města Kábulu.

Přejít nahoru