Islámský stát

Muž chtěl porazit Islámský stát, po návratu do Evropy byl zatčen

Muž, který chtěl porazit Islámský stát a bojoval proti těmto extrémistickým teroristům na blízkém východě, byl hned po svém příjezdu do rodné vlasti v Evropě zatčen a označen za vraha. Jednalo se o holandského veterána, který sloužil několik let v armádě a v několika minulých měsících bojoval na blízkém východě, konkrétně v Sýrii proti těmto teroristům. Holandská vláda se totiž domnívá, že muž bojoval bok po boku kurdských sil.

Měl jsem šanci něco změnit

Jitse Akse byl hned po vyřešení tohoto nedorozumění propuštěn, ale neobešlo se to bez komplikací. Holandský veterán musel tamější policii odevzdat svůj pas a souhlasit, že se bude každý týden hlásit polici, jenž bude muže kontrolovat, komentuje veřejnoprávní vysílač NOS.

Muž chtěl porazit Islámský stát, po svém návratu byl obviněn ze spolupráce s kurdskou armádou

I přes fakt, že holandské letectvo bombarduje teroristickou skupinu Islámského státu v Iráku, může být občan, který zabije bojovníka IS na severu Sýrie odsouzen na několik let ve vězení. Holandské úřady však považují stále činy muže v Sýrii za nezákonné, zvláště jeho použití smrtící síly proti těmto teroristům. Potíž je totiž v tom, že holandské zákony nedovolují civilním občanům právo použití síly a zvláště ne pak smrtící síly, pokud se nejedná o výjimečnou situaci nebo sebeobranu.

Zdroj: AC24

Přejít nahoru