Zprávy

Nové zprávy ze Sýrie: Čína podpoří Rusko v boji proti IS

Nové zprávy ze Sýrie hovoří o tom, že se k ruské armádě připojí významný spojenec, se kterým bude Rusko bojovat proti teroristům z Islámského státu. Rusko bude mít k dispozici v boji proti islamistům čínskou armádu, která potvrdila svoji účast v tomto konfliktu na blízkém východě. Důvodem k tomto spojenectví je obava Pekingu o zvýšeném počtu teroristů čínského původu, jenž se v minulých týdnech a měsících připojili k teroristické skupině Islámského státu.

Otázkou ovšem zůstává, na jaké straně vlastně Čína bude stát

Důvodem této koncentrace bojovníků čínského původu může být podle Pekingu snaha Islámského státu o přesunutí do západní Číny, konkrétně do provincie Sin-ťiang, jenž se nachází v blízkosti Kazachstánu. V této oblasti by se měli vyskytovat muslimští Ujgurové, kteří už v minulosti projevovali sympatie s teroristickými skupinami z blízkého východu. S verbováním čínských bojovníků začala teroristická skupina Islámský stát již v minulém roce, uvádí čínské zdroje.

Nové zprávy z blízkého východu potvrzují účast Číny v boji proti Islámskému státu

I když panovaly pochybnosti na jaké straně bude Čína při tomto konfliktu stát, je zcela jisté, že na straně Spojených států je to naprosto vyloučené. Spojenectví s ruskou armádou je v této krizi zcela jasné. Plán na boj proti teroristům schválila čínská vláda již v prosinci minulého roku.

Zdroj: Prvnizpravy.cz
Foto: Hung Chung Chih / Shutterstock.com

Přejít nahoru