Erdogan

Svoboda slova v Turecku? Určitě ne! Erdogan nechal zatknout 250 lidí za urážky

Zatčení novináři tureckého deníku Cumhuriyet na základě obvinění ze špionáže, napsali v dopise BBC o svém zadržení v istanbulském vězení. Podle šéfredaktora Jana Dündara, jejich kolegy více než měsíc drželi v celách v naprosté izolaci. Ovšem pracovníci opozičních novin nejsou jediní, kteří byli pronásledovaní prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem. Prezident Erdogan se tak postaral o další pozdvižení ve světě. Turecký prezident nemá v Evropě nejlepší reputaci. Situaci způsobil například sestřelením ruského letadla nebo údajným podezřením z obchodu s Islámským státem.

Turecký prezident Erdogan nechal odsoudit 250 lidí za údajné urážky

V Turecku budete mít problémy se zákonem, pokud podobně jako lídr opoziční  Republikánské lidové strany – Kemal Kılıçdaroğlu označíte prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za „parodii diktátora”. Nebo pokud budete, jako představitelé Demokratické strany národů, podporovat myšlenku kurdské samosprávy.

Ostatně novináři tureckých novin Cumhuriyet čelí až doživotnímu vězení za materiál o nelegálních dodávkách zbraní syrským rebelům. Ale turecký lékař byl pohnán k soudu jen za srovnánání prezidenta s postavou z Pán prstenů, podivným Glumem na svém facebooku. Za urážku hlavy státu Erdogana bylo již postaveno před soud více než 250 lidí. Zatímco za celou dobu všech vlád jeho čtyř předchůdců byl odsouzen za stejný „trestný čin“ jen jeden člověk.

Zdroj: Prvnizpravy
Foto: thomas koch / Shutterstock.com

Přejít nahoru