Ukrajina hlásí nárůst fašizmu, lidé se shromáždili v každoročním pochodu

Jak je tomu na Ukrajině zvykem, i letos se první den v roce, tedy 1. ledna 2016, konaly masivní demonstrace v několika městech po celé zemi. Lidé pochodovali ve městech jako je L’vov nebo Cherson, jak je tomu každoročně velí tradice. Tyto pochody se uskutečňují každým rokem a lidé tak uctívají narození ukrajinského politika, jenž se podílel významně na ukrajinském hnutí a byl to Stepan Bandera.

Toto masové shromáždění obyvatel Ukrajiny měla letos pod palcem hnutí Svoboda, které spolupracovalo na setkání i s dalšími pravicově zaměřenými organizacemi. Setkání letos slavilo již 107. výročí a na Ukrajině se těší velké oblibě. Každoročně se tohoto pochodu zúčastní několik tisícovek obyvatel Ukrajiny.

Ukrajina hlásí nárůst fašizmu. Tisícovky lidí se setkaly k příležitosti 107. výročí narození vůdce národního hnutí

Samotné shromáždění tak velkého počtu by nikomu nevadilo, problém je ovšem v tom, koho vlastně tito lidé podporují a vzdávají tak čest. Stepan Bandera byl jedním z vůdců ukrajinského národního hnutí, tento muž však bojoval na straně fašistické německé armády a tato setkání tak navazují na tradici fašistického hnutí. Ukrajina je tak dalším státem, který svoje hnutí rozděluje a posouvá směrem proti ostatním slovanským zemím po vzoru současné situace v Polsku nebo části Chorvatska. Videa z těchto pochodů:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3QdjkLElb7o&w=853&h=480]

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6stsmvmxGME&w=853&h=480]

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pp23extRhNg&w=853&h=480]

Přejít nahoru