Kávové kapsle

Německo se stalo první zemí, která zakázala kávové kapsle na jedno použití

Objevila se statistika, že když posbíráte všechny kávové kapsle na jedno použití, které prodá vůdce tohoto trhu Keurig za rok a seřadíte je od jednoho konce ke druhému, tak jich bude dost k 12 násobnému obkroužení světa. A co je na tom nejhorší?

Ty malé kapsle jsou zhotoveny ze směsi plastů a hliníku, což znamená, že většina recyklačních závodů na světě nemá zařízení, které by je pořádně recyklovalo. To představuje čím dál škodlivější trend, který budeme čistit v následujících desetiletích, a proto se německé město Hamburg stalo prvním na světě, kdo zakázal kávové kapsle na jedno použití ve všech veřejnou správou provozovaných budovách.

Německo jako první země zřejmě zakázala kávové kapsle na jedno použití

„Tyto porcované balíčky způsobují zbytečnou spotřebu zdrojů i tvorbu odpadu a často obsahují znečišťující hliník,“ řekl tisku během víkendu Jan Dube z hamburského oddělení životního prostředí a energetiky. „Tyto kapsle nelze nijak snadno recyklovat, protože jsou často zhotoveny ze směsi plastu a hliníku. Je to 6 gramů kávy ve 3 gramech balení. My si v Hamburku nemyslíme, že by se toto mělo nakupovat za peníze daňových poplatníků.“

Tento krok, který je součástí velkého tažení za přetvoření tohoto města na trvale udržitelnější a ekologicky přátelštější, přichází v reakci na explozi těchto zařízení rozmáhajících se v posledních několika letech.

Prodeje jednorázových káv se v Západní Evropě a v US od roku 2011 více než ztrojnásobily a v roce 2013 překročily v Západní Evropě poprvé prodej strojů na tyto kapsle kávovary na překapávanou kávu. V roce 2014 výrobce kapslí Keurig prodal asi 9,8 miliardy balených porcí a jen 5 procent z nich bylo recyklovatelných (ale nejspíš recyklovány nebyly). A ač tato společnost slíbila, že do roku 2020 vytvoří plně recyklovatelnou verzi na jedno použití pro K-cup, tak další čtyři roky odpadu určitě nejsou nic pěkného a ani fakt, že experti zpochybňují, že by to vůbec bylo možné.

Tyto kapsle jsou problematické pro širší problém v naší společnosti

„Ať si o recyklaci říkají, co chtějí, tyto věci nebudou recyklovatelné nikdy,“ řekl John Sylvan, zakladatek Keurig a vynálezce K-cup, Jamesi Hambinovi z The Atlantic. „Cítím se nepříjemně, že jsem vůbec něco takového udělal.“

Teď v Německu pije kávu z kávovaru na jednorázové šálky každý den zhruba 13 procent lidí a v US procento domácností s kávovary na kapsle vyskočilo z 15 na 25 procent mezi lety 2014 a 2015. A na tom je opravdu znepokojivé to, že je používáme, i když víme, jak jsou špatné. Podle nedávného průzkumu každý desátý Brit řekl, že věří, že „kávové kapsle jsou pro prostředí velice špatné,“ ale současně s tím 22 procent z nich řeklo, že vlastní kávovar na kapsle.

„Tyto kapsle jsou problematické pro širší problém v naší společnosti, kdy často říkáme jednu věc, ale obecně děláme jinou,“ napsali australští výzkumníci John Rice a Nigel Martin do The Conversation. „V tomto případě mnozí z nás rádi mluví jako by byli “zelení” nebo žili trvale udržitelně, i když přitom upíjí z šálku kávy vytvořeného průmyslem, který je asi tak trvale udržitelný jako sovětská jaderná elektrárna.“

Zatímco to, aby vlády států vytvářely zákony k ‚záchraně měst před sebou samotnými‘, může být hrozný nápad, tak v případě Hamburgu vypadá toto rozhodnutí opravdu moudře. Toto nařízení se vztahuje pouze na personál budov vlastněných veřejnou správou – kávové kapsle jsou pořád všude jinde legální – ale představte si tu prohlubeň v zavážce odpadu, kdyby více vládních úřadů po celém světě přistoupilo k podobným akcím.

(KPa, ac24.cz, Sciencealert.com)

Přejít nahoru