Superúterý: Clintonová vyřadila Sanderse. Trump ještě nemá vyhráno

Vítězství Bernieho Sanderse ve čtyřech ze třinácti států v takzvaném volebním superúterý znamená prakticky konec jeho šancí na získání demokratické nominace. Hillary Clintonová naopak potvrdila svou silnou pozici favorita a vyhrála ve zbylých sedmi státech. V republikánské straně je situace složitější. Donald Trump překvapivě nevítězil tak jak se očekávalo. Ted Cruz a Marco Rubio stále zůstávají v boji o republikánskou kandidátku.

Hillary Clintonová už má volnou cestu

Největším poraženým volebního superúterý je Bernie Sanders. Tento demokratický kandidát potřeboval zvítězit alespoň v pěti státech, aby si udržel šanci na zisk dostatečného množství delegátů na nominační sjezd demokratické strany. Hillary Clintonové se podařilo vzít mu vítězství i v liberálním Messachusetts, které bylo podle průzkumů více nakloněno právě Sandersovi. Clintonová tak zvítězila v sedmi státech a zajistila si tím pozici, kdy ji Bernie Sanders v počtu delegátů už nemůže předehnat. Zásadním opěrným bodem v úspěšném tažení Hillary Clintonové je obrovská podpora menšin. Například v Alabamě ji volilo až 93 procent Afroameričanů. Hillary Clintonová tak už prakticky nemá soupeře a může se začít připravovat na podzimní závěrečný boj o prezidentské křeslo s republikánským kandidátem.

Cruz a Rubio stále ve hře. Trump nevítězil tak jak se očekávalo

V republikánské straně je situace stále složitá. Donald Trump sice zvítězil v sedmi státech stejně jako Clintonová, ale kvůli porážce ve čtyřech ostatních si nepřipsal takový počet delegátů, jaký se očekával. Tedu Cruzovi se podařilo získat jeho domovský Texas, Oklahomu a dokonce jen o pár stovek hlasů zvítězil i na Aljašce. První vítězství v primárkách si připsal i Marco Rubio v Minnesotě. Při specifickému systému propočtu hlasů a principu většinového systému republikánských primárek, tak mají šanci na republikánskou nominaci stále tři muži.

Největší šance má stále Donald Trump, který pokud si udrží pozici v nadcházejících státech a bude sbírat předpokládaný počet delegátů, potřebnou většinu získá. Na druhou stranu dalším pravděpodobným důsledkem současného vývoje je patové situace. Cruz a Rubio by ubírali svými výsledky podporu Donaldu Trumpovy a ten by na závěrečném sjezdu nedosáhl na potřebnou většinu. To je pravděpodobně nejhorší scénář pro republikánskou stranu, kterou by ovládl chaos, a jen můžeme jen těžko předpokládat, jaký by byl další vývoj.

Třetí variantou, a nejméně pravděpodobnou, je situace kdy by se vývoj zcela otočil ve prospěch některého z dvojice trumpových pronásledovatelů. Od patnáctého března se totiž systém rozdělování delegátů v republikánských primárkách mění na systém „vítěz bere vše“ a je možné, že se Cruz nebo Rubio před Trumpa dostanou. To je také strategie, ve kterou věří jak Cruz, tak Rubio.

Americké volební superúterý vyjasnilo situaci pouze v demokratické straně. U republikánů bude vývoj ještě dramatický. Trump, Cruz, Rubio nebo chaos? Víc nám řeknou výsledky dalších republikánských primárek, které proběhnou už za dva dny v Kansasu, Kentucky, Louisianě, Maine a Nebrasce.

(Aleš Ligas, The Washington Post, Foto: a katz / Shutterstock.com)

Přejít nahoru