iran volby

Irán volí v prvních klíčových volbách od dohody o jaderném programu

Volby se odehrávají v pozadí ekonomických změn a snahy reformistů o zisk většího vlivu v obou institucích, kde dominují konzervativci. Výsledek voleb může ovlivnit šance reformistického prezidenta Hassana Rouhaniho na znovuzvolení v roce 2017.

„Kdokoliv kdo má rád Írán a jeho důstojnost, velikost a slávu by měl jít k volbám,“ vyzval voliče nejvyšší duchovní vůdce Ajatolláh Khamenei, který doufá ve vysokou volební účast, která zklame všechny nepřátele Íránu.

Nové volby do Rady expertů mohou znamenat změnu rozložení sil v radě a převahu reformistů, kteří by pravděpodobně nezvolili novým Ajatolláhem Khameneie, ale někoho méně konzervativního.

Pro padesát pět milionů íránských voličů je klíčovou otázkou voleb stav a budoucnost íránské ekonomiky. „Dohoda Íránu a Spojených států o ukončení jaderného programu výměnou za ukončení ekonomických sankcí uvalených na Írán znamená velkou naději na změny i v každodenním životě,“ popisuje situaci reportér perské BBC Ali Hamedani.

Reformisté si od západních investicí slibují především zvýšení pracovních míst pro mladé Íránce. Více než polovina obyvatel Íránu je mladší pětatřiceti let a mezi těmito lidmi je nezaměstnanost až pětadvacet procent.

Konzervativci naopak tvrdí, že otevření trhu zahraničním investorům způsobí jeho zničení. Síla íránské ekonomiky je podle nich právě v domácí produkci a nezávislosti. Kroky reformistů zároveň považují za zradu ideálů Islámské revoluce z roku 1979.

Íránští reformisté si od vstupu na světové trhy slibovali obrovské množství finančních prostředků z prodeje rozsáhlých zásob ropy. Klesající ceny ropy přinesly Íránu znatelně méně financí, než se očekávalo. Tato situace spíše nahrává konzervativcům. Írán má kvůli dlouhodobé mezinárodní izolaci relativně nezávislou ekonomiku založenou na jiných než ropných zdrojích.

V konečném důsledku však otevření trhu znamená pro Írán nezanedbatelnou sumu peněz a může podpořit reformisty v přesvědčování voličů v dobrém směřování jejich politiky.

Výsledky voleb do Rady expertů budou známé v průběhu víkendu. Kompletní výsledky voleb do parlamentu budou kvůli dvoukolovému hlasování pravděpodobně zveřejněny až dubnu.

Autor: Aleš Ligas

Přejít nahoru