Šinzó Abe

Japonský premiér Abe navštíví Rusko i přes výhrady Obamy

Prezident Obama jednal telefonicky s japonským premiérem o možném společném postupu proti KLDR. Zároveň se však Obama dotkl i palčivé otázky týkající se květnové návštěvy japonského premiéra v ruské Soči.

„Premiér Abe plánuje neoficiální návštěvu Ruska před oficiální návštěvou ruského prezidenta v Japonsku,“ říká generální tajemník japonského kabinetu Yoshihide Suga. Japonsko chce ukončit dlouhotrvající spor s Ruskem o Kurilské ostrovy. Tento pokus není první, již dříve se Japonsko snažilo o vyřešení situace. Poslední jednání překazilo ruské obsazení Krymu a ukrajinská krize. Po těchto událostech se Japonsko přidalo k zemím, které na Rusko uvalily hospodářské sankce.

Spor mezi Ruskem a Japonskem se táhne již od konce druhé světové války, kdy tehdejší Sovětský svaz Kurilské ostrovy obsadil. Ty se nacházejí v oblasti mezi Kamčatkou a japonským ostrovem Hokaidó. Dodnes jsou jedním z hlavních problémů ve vztazích mezi oběma zeměmi.

Japonská strana se dle názorů pozorovatelů však snaží jednat opatrně, i přes snahu o vyřešení sporu s Ruskem nechce narušit své vztahy s USA.

(PZi, ca.cz, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru