NATO

NATO nebude pomáhat Turecku při agresi proti Rusku, tvrdí Asselborn

Jean Asselborn, ministr zahraničních věcí, varoval Ankaru a tureckého prezidenta Erdogana o případné vojenské pomoci NATO, která nebude Turecku poskytnuta, pokud bude země pokračovat ve vojenské agresi mířené proti Rusku. Lucemburský ministr zahraničních věcí tak varoval Ankaru ohledně případné pomoci turecké armádě, jenž nebude za těchto podmínek poskytnuta. Jean Asselborn se tak vyjádřil v nejnovějším vydání německého magazínu Der Spiegel.

Čtěte více: Kaddáfího bratranec: Země NATO přišly do Libye, aby ji zničily

Lucemburský ministr zahraničních věcí není však jediným politikem, který s tímto rozhodnutím aliance souhlasí. Ve prospěch zamezení vojenské pomoci Turecku ze strany NATO se vyjádřily i ostatní členské země aliance. Před několika dny se v této souvislosti vyjádřil bratranec zesnulého Muammara Kaddáfího, který obvinil země aliance z toho, že přišly do Libye, aby ji zničily.

NATO varuje tureckého prezidenta Erdogana, jenž nemůže podle Asselborna počítat s vojenskou podporou

Jean Asselborn tvrdí, že se země aliance nesmí nechat vtáhnout do válečného konfliktu mezi Tureckem a Ruskem, proto země NATO odmítají Turecku poskytnou válečnou posilu do případného konfliktu na blízkém východě. Armády pomohu poskytnou podle Asselborna vojenskou pomoc pouze za předpokladu, že je jeden ze členských států jednoznačně napaden. Ministr dále zmínil politické vztahy mezi Moskvou a Ankarou, které jsou aktuálně díky konfliktu v Sýrii na bodu mrazu.

Zdroj: Hlavnespravy

Přejít nahoru