Saúdská Arábie

Saúdská Arábie bude testovat atomovou bombu

Neoficiální zdroje v Rijádu prozradily, že saúdský režim vlastní jaderné zbraně s tím, že saúdský režim provede brzy jaderný test, píše iránský FARS. Daham al-Anzi, saúdskoarabský politický analytik uvedl, že Rijád získal atomové bomby a to nejspíše už před dvěma lety a pravděpodobně nyní vykoná během několika týdnů svou první jadernou zkoušku.

Saúdská Arábie hodlá vyzkoušet atomovou bombu, tvrdí neoficiální zdroje z Rijádu

“Není to překvapivé, máme atomové bomby. Světové mocnosti vědí, že máme bombu a my jsme ji chtěli otestovat, pokud Írán bude dále vyvíjet jaderné zbraně tak provedeme jadernou zkoušku, ” řekl Daham al-Anzi. Americká média uvedla už loni v květnu, že Saúdská Arábie od svého spojence Pákistánu získala atomové zbraně. “Pro Saúdy nastal čas,” řekl tehdy bývalý americký ministr pro britský Sunday Times. “Byla uzavřena  dlouhodobá smlouva mezi Pákistánci a Saúdy a ti udělali strategické rozhodnutí posunout se kupředu.”

Čtěte také: Loď s raketami kalibr se přiblížila k břehům Sýrie, napětí stoupá

Bývalý americký úředník uvedl, že USA nevěří, že “by nebyly zbraně dosud předány”, a dodal, že “Saúdové si budou dělat to, co oni chtějí.” Podle The Sunday Times, Saúdská Arábie a Pákistán udržují vzájemně prospěšné vztahy po celá desetiletí. Saúdská Arábie dala Pákistánu miliardy dolarů dotováním ropy, a neoficiálně se dohodli  na dodávkách jaderných raket.

“Jaderné programy jsou velmi drahé a není pochyb, že mnoho finančních prostředků pákistánskému jadernému programu poskytla Saúdská Arábie,” uvedl David Owen, britský exministr zahraničí v letech  1977-1979. “Vzhledem k jejich dobrým vztahům a těsných vojenských vazeb, se dalo předpokládat, že v případě, kdy Saúdové chtěli plnění závazků od Pákistánu, tak jim dodal rakety s jadernými hlavicemi,” dodal Owen.

Zdroj: Prvnizpravy
Foto: InsectWorld / Shutterstock.com

Přejít nahoru