Islámský stát

Times: Islámský stát brzy provede blitzkrieg, předpovídá vojenský expert

Vojenský expert David Kilcullen řekl v rozhovoru pro Times, že „ten, kdo se stane americkým prezidentem v roce 2017, se bude muset vypořádat se situací, která bude mnohem horší, než je teď. “Zejména expert předpověděl „blitzkrieg Islámského státu” v roce 2016, a růst nepokojů v Evropě.

Islámský stát brzy provede blitzkrieg, předpovídá vojenský expert z deníku Times

“Ten, kdo se stane americkým prezidentem v roce 2017, se bude muset vypořádat se situací, která je mnohem horší, než je tomu nyní,” řekl v rozhovoru pro britský list Times David Kilcullen, známý vojenský expert a bývalý podplukovník australské armáda, který získal titul Ph.D. z politické antropologie.

Kilcullen byl poradcem Bushovy a Obamovy administrativy v otázkách zahraničně-politické strategie. Přičemž byl ostrým kritikem jejich politiky. V současné době, řekl Times, pracuje ve výzkumném centru New America ve Washingtonu a radí organizacím a vládám po celém světě – od Kolumbie až po Rusko. Expert se podělil s deníkem ohledně jeho názoru na IS a o potenciálu této teroristické skupiny.

Kilcullen mimo jiné předpovídá  „bleskovou válku Islámského státu” v roce 2016 a růst nepokojů v Evropě. Podle něj se v roce 2017 pravděpodobně situace ve světě nezmění k lepšímu.

Amerika, obává se odborník, zapomněla, jak „transformovat vojenská vítězství v politickou stabilitu”. Dokonce i jeden z největších úspěchů Obamy – zabití bin Ládina – zhoršil situaci, řekl Kilcullen. Američané se uvolnili po teroristově vraždě, v čemž Kilcullen spatřuje, jejich špatný strategický odhad. Poté, co vlády učinily řadu chyb, udělaly špatné rozhodnutí v souvislosti s Libyí, aniž by věnovaly náležitou pozornost „arabskému jaru”, zpracovaly akční plán v Afghánistánu.

Obamova vláda se přiklání k názoru, že je vše v pořádku, ale to je tak daleko od reality jako myšlenky republikánců o konci světa, říká expert. Podle něj musí Západ umístit v Sýrii mnohem více vojáků, aby porazil IS. „K nastolení míru v Sýrii je dnes stejně daleko jako předtím… Před tím jsme si mysleli, že to nejhorší je al-Káida, ale nyní je to IS. Ale ve skutečnosti jsou tam věci, které mohou být ještě horší, než IS,” citují Times Kilcullena.

Zdroj: Prvnizpravy
Foto: OlegD / Shutterstock.com

Přejít nahoru