Zeman

Zeman se postavil za referendum o vystoupení z EU

Český prezident Miloš Zeman se během svého rozhovoru pro parlamentnilisty.cz vyjádřil k otázce ohledně setrvání v Evropské unii a tvrdí, že je pro referendum, jenž rozhodne o případném vystoupením z Evropské unie. Během bruselského summitu, který se odehrál teprve nedávno se řešil mimo jiné také brexit, jenž vyvolal řadu otázek ohledně referenda o vystoupení České republiky z EU, která by tak byla po Velké Británii druhou zemí, jenž bude pořádat referendum.

Čtěte více: Eurokomisař: Pokud vystoupí Velká Británie z EU, bude to katastrofa!

Návrh referenda již okomentoval také premiér Bohuslav Sobotka, který s návrhem zásadně nesouhlasí, jelikož by se Česká republika mohla ocitnout po vystoupení z EU pod ruským vlivem, tudíž je lepší, aby lidé o této otázce nerozhodovali, komentuje Bohuslav Sobotka. Zeman však postoj českého premiéra odmítá a nesouhlasí s jeho názorem.

Český prezident Miloš Zeman se kladně vyjádřil k pořádání referenda o vystoupení České republiky z EU

Český prezident komentoval slova Sobotky tak, že premiér smíchal dvě naprosto rozdílné věci. Jelikož je Česká republika členem NATO, nemůže být současně v ruské sféře. Zákaz pořádání referenda v Česku, jak již naznačil premiér Bohuslav Sobotka, však považuje prezident za nedemokratické a nesouhlasí, aby bylo lidem zakázáno hlasování v referendu.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: yakub88 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru