Bílý dům

Bílý dům nepovažuje vyvražďování křesťanů skupinou IS za genocidu

Bílý dům a jeho mluvčí se vyjádřili v minulých dnech k vyvražďování křesťanů, jenž páchají na blízkém východě militanti z Islámského státu doslova každým dnem. Spojené státy podle vyjádření Joshe Ernesta, který působí aktuálně jako mluvčí Bílého domu, nepovažují za genocidu. Oznámil to novinářům během tiskové konference, kterou pořádali před několika dny ve Spojených státech.

Čtěte více: USA získaly povolení na stavbu vojenské základny v Polsku

Josh Ernest uvedl, že Spojené státy nejsou ochotné uznat systematické vyvražďování křesťanů na blízkém východě, zejména pak v Sýrii a Iráku za destrukci, neboli genocidu. Jelikož slovo genocida má jasný právní rámec, nelze podle administrativy prezidenta použít tento termín v souvislosti s tím, co se na blízkém východě děje křesťanům, poznamenal novinářům mluvčí Bílého domu Josh Ernest.

Bílý dům okomentoval vyvražďování křesťanů na blízkém východě, které nepovažuje podle Ernesta za genocidu

I když Josh Ernest odmítl uznat, že se jedná na blízkém východě o genocidu, tak mluvčí Bílého domu opovrhl útoky na “náboženské mešity”, jenž se v Sýrii a Iráku během útoků ničí. K této otázce se také vyjádřil americký ministr zahraničí John Kerry, který v únoru prohlásil, že právě provádí doplňující šetření k vyvražďování, zda se jedná opravdu o genocidu.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru