Brexit by mohl stát sto miliard liber a ztrátu jednoho milionu pracovních míst

Kromě ztráty sto miliard eur (3,5 biliónu korun) a snížení britského HDP o 5% by odchod Velké Británie z Evropské unie znamenal také ztrátu 950 tisíc pracovních míst. Tuto analýzu o budoucnosti britského hospodářství do roku 2020 vypracovala Konzultační společnost PricewaterhouseCoopers na žádost Konfederace britského obchodu (CBI).

Podle této zprávy může odchod Británie způsobit dlouhodobé hospodářské ztráty, ze kterých se už nemusí zotavit. „Tato analýza velmi jasně ukazuje, jak by odchod Velké Británie z Evropské unie byl reálnou ránou do oblasti životního standardu, pracovního trhu a ekonomického růstu. Negativní dopad na obchod a investice by způsobil mnohem více ztrát než úspory plynoucí ze snížení příspěvků do evropského rozpočtu a vyvázání se z evropských zákonů. Dokonce i v nejlepším případě by vystoupení znamenalo vážný šok pro britskou ekonomiku,“ sdělila ředitelka CBI Carolyn Fairbairn.

Podle podporovatelů brexitu se britská vláda snaží vystrašit voliče, aby se přiklonili k setrvání Velké Británie v Evropské unii. „Dokonce i CBI připouští, že při některých scénářích vystoupení bude i nadále ekonomika růst a pracovních míst přibývat. CBI, kterou financuje Evropské unie, se jen snaží vytvářet stejně strašlivé scénáře jako v období rozhodování o budoucnosti libry a přijetí eura. I tehdy se jejich strašlivé prognózy ukázaly jako neplatné,“ vysvětluje hlavní vedoucí iniciativy za vystoupení Matthew Elliott.

Na analýze se podílel i bývalý premiér John Major, který zdůraznil důležitost rozhodnutí v referendu. „Bude to osudová volba, která ovlivní pozici Velké Británie ve světovém měřítku. Referendum rozhodne o tom, jestli bude Velká Británie nebo Malá Británie,“ pokračoval. Podle něj se z Británie na základě členství v Evropské unii stala jedna z nejsilnějších ekonomik v Evropě, která má největší potenciál vývoje.

CBI analýzu vydalo týden potom, co zveřejnilo výsledek svého průzkumu mezi zaměstnavateli, kteří zaměstnávají třetinu lidí z celého soukromého sektoru v Británii. Podle tohoto zjištění osmdesát procent zaměstnavatelů věří, že zůstat součástí Evropské unie je pro jejich podnikání výhodnější. Téměř stejně procent z nich uvedlo, že je to lepší i pro britskou ekonomiku jako celek.  O setrvání Velké Británie v Evropské unii rozhodnou Britové v referendu vyhlášeném premiérem Davidem Cameronem na 23. června.

(ALi, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru