Erdogan

Erdogan: Odstraňte to video nebo vám zruším internet!

V pravidelném satirickém pořadu Extra 3 německé televize Norddeutscher Rundfunk se objevila kromě jiného píseň Erdowie, Erdowo, Erdoğan. Video je téměř dvě minuty dlouhé a píseň Erdowie, Erdowo, Erdoğan se rychle šíří. Kromě toho je k dispozici od odpoledne v angličtině a s tureckými titulky.

Turecký prezident Erdogan vyhrožuje německé televizi, která zveřejnila satirické video zesměšňující prezidenta

Německý velvyslanec v Ankaře byl v úterý zavolán už podruhé v poslední době na turecké ministerstvo zahraničí. Nyní měl Martin Erdmann vysvětlit satirickou píseň pořadu Extra 3 s tím, že jde o manipulativní video a turecká vláda požaduje zastavit další šíření videa na internetu.

Německé ministerstvo zahraničí oznámilo v odpovědi tureckému velvyslanci, že “Německo je právní stát, má nezávislé soudnictví a ochranu základních svobod, včetně svobody tisku a to je třeba chránit společně a proto není třeba si stěžovat u spolkové vlády”.

Nejen kvůli videu je turecký prezident rozčilený. Německý velvyslanec Erdmann se z účastnil minulý pátek spolu s dalšími diplomaty jako jediný velvyslanec zahájení hlavního líčení s redaktory deníku Cumhuriyet a tím rozčilil tureckého prezidenta. Erdoğan přítomnost diplomatů v soudní síni kritizoval.

“Diplomacie má určité dekorum a chování. To není vaše země. Jste v Turecku,” řekl Erdogan v televizním projevu.

Tureckého prezidenta kritizuje i Francie. “Francouzští diplomaté budou v zemích, kde působí, navštěvovat  jako pozorovatelé soudní procesy,” uvedlo ministerstvo zahraničí, “tato praxe je v souladu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.”

“Tisk a svoboda projevu a právo na kritiku jsou základními složkami demokratické diskuse,” uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí, “to platí zejména pro země jako je Turecko, které chtějí vstoupit do Evropské unie.”

(KPa, pz.cz, Foto: gungorkarakus / Shutterstock.com)

Přejít nahoru