Handelsblatt

Handelsblatt: EU nemusela „prodat svou duši” Erdoganovi

Dohoda s Tureckem, která byla Evropská unie koncipována jako win-win řešení, se ukázala být pro ní pastí, z níž Evropa nebude moci vyjít „čistá”, píše depresivně německý tisk. Poté, co Evropská unie požádala o pomoc Turecka k vyřešení uprchlické krize, již nemá svobodnou volbu – nyní je nucena nečinně přihlížet, jak se rozhodne o jejím osudu v Ankaře, píše ponuře deník Handelsblatt.

Německý deník Handelsblatt komentuje aktuální dění na blízkém východě a dohodu EU s Erdoganem

Ve skutečnosti jediným řešením, které poskytuje Turecko v současné době, je výměna uprchlíků. Za prvé, Ankara vrátí všechny nelegální migranty, kteří se snaží vstoupit do EU po moři na své území, a pak předá všechny registrované syrské uprchlíky Evropě, a vytváří pro ně právní cestu spásy, připomíná publikace.

Nicméně, i v takové nepříliš složité věci Ankara předložila Bruselu řadu požadavků – kromě peněžní náhrady, bezvízového režimu, a v dlouhodobém horizontu vstup země do Evropské unie. Na pozadí těchto událostí, které se odehrávají uvnitř Turecka, vypadají tyto podmínky, že jsou pro Evropskou unii neproveditelné –  spojení Ankary s Islámským státem, občanská válka s Kurdy a barbarské porušení svobody tisku nadlouho zničily iluzi Evropanů ve vztahu k Turecku a její vládě, zdůrazňuje autor článku.

Ale nyní, když už Evropská unie zašla tak daleko, nemůže vzít své slovo zpět.Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal jasně najevo, že pokud Evropa nesplní podmínky, udělá cokoliv, aby se situace ještě zhoršila. Takže Erdogan opakovaně hrozil, že zvýší průtok uprchlíků do Evropy tím, že je bude posílat autobusy na hranice EU, uvedly noviny.

Opravit chybu už Brusel nemůže, ale alespoň by se měl z ní poučit. „Evropa by měla zcela vyloučit vstup Turecka do EU, a nikdy se nespoléhat na její pomoc,” uzavírá autor.

(KPa, pz.cz, Foto: Orlok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru