Hollande

Hollande varoval Británii před důsledky brexitu. Jedním z nich je i zvýšení imigrace

Ukončení britských pohraničních kontrol v Calais, jako možný důsledek odchodu Velké Británie z Evropské unie sdělil před několika dny francouzský ministr financí Emmanuel Macron. „Nechci vás děsit. Ale pokud se tak stane, důsledky to mít bude,“ reagoval Hollande na otázku jednoho z novinářů na summitu, která směřovala na výrok ministra financí.

„Pokud Velká Británie vystoupí z Evropské unie, bude to mít své důsledky v mnoha oblastech. Důsledky zasahující do oblasti jednotného trhu, finančního obchodu a také do celkového vývoje. Zasáhne to i vzájemný ekonomický vývoj Francie a Velké Británie,“ varoval Hollande.

„Neznamená to, že by bylo všechno zničeno. Nechci ani vytvářet katastrofické scénáře, jen říkám, že by to mělo neblahé důsledky,“ dále pokračoval. Tato situace by podle něj nenarušila vzájemné francouzsko-britské vztahy, ale mohla by být komplikací v řešení a ukončení migrační krize.

Zároveň vyzval Británii, aby přijala děti a mladistvé z uprchlického tábora v Calais, kteří mají příbuzné na ostrovech. „Souhlasím, že by systém měl fungovat efektivněji a rychleji,“ reagoval na jeho slova britský premiér David Cameron. Oznámil také finanční podporu Francii ve výši sedmnáct milionů liber na pomoc s přesunem migrantů z Calais a Dunkirku do Británie. Tyto peníze budou použity na bezpečnost, přístřeší pro migranty a jejich samotný přesun.

Podle zastánců odchodu Velké Británie z Evropské unie je udržování uprchlického tábora v Calais jen „zastrašovací“ taktika Davida Camerona. „Když přijde na terorismus, když přijde na bezpečnost, když přijde na naše hranice, bude nám lépe a budeme silnější uvnitř reformované Evropské unie,“ reagoval Cameron.

Své prohlášení na summitu zakončil tím, že bude pokračovat ve vytváření argumentů založených na jeho zkušenosti a nebude říkat hypotetická prohlášení, ale zabývat se realitou.

(ALi, ca.cz, BBC, Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com)

Přejít nahoru