NDI

Institut NDI, který vede Albrightová, zažívá velké problémy v Rusku

Národní demokratický institut, neboli NDI, který je aktuálně veden pod bývalou ministryní zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albrightovou a amerických velvyslancem Michealem McFaulem, zažívá horké chvíle v Rusku. Přesněji se jedná o existenci tohoto institutu na území Ruska, jenž označilo aktivity Národního demokratického institutu za nechtěné. Vyjádřila se tak během minulých dnů Generální prokuratura, jenž odmítá nadále tolerovat institut.

Čtěte více: Albrightová: V pekle je místo pro ženy, které nebudou volit Hillary 

Národní demokratický institut je struktura propojená s Bílým domem ve Spojených státech, který řídí Albrigtová, která v minulosti během své funkce úzce spolupracovala s ruskou opozicí a měla vztah k podpoře revoluce. Prokuratura Ruské federace se však na svých webových stránkách vyjádřila tak, že institut financovaný ze Spojených států tak představuje hrozbu pro základy ústavního uspořádání Ruské federace a bezpečnost samotného státu. Generální prokuratura oznámila tento fakt na základě prozkoumání získaných materiálů.

Národní demokratický institut (NDI) vedený bývalou ministryní zahraničních věcí musí ukončit činnost v Rusku

Ve zprávě, která byla odeslána do Spojených států se uvádí, že institut byl zařazen na listinu mimovládních organizací, které nemohou být nadále akceptovány na území Ruské federace. O této organizaci se začala ruská vláda zajímat již v minulém roce, když NDI připsala na seznam mimovladních organizací, které působí v zemi.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Rena Schild / Shutterstock.com)

Přejít nahoru