Islámskému státu docházejí peníze

Na začátku svého působení měl IS k dispozici velkou sumu peněz, podle studie Rand Corporation v roce 2014 vlastnil aktiva v hodnotě až 875 milionů dolarů. Tato částka se ještě navýšila po zabrání iráckých bank, ze kterých IS získal něco mezi 500 miliony až 1 miliardou dolarů. Nyní však musí s penězi velmi šetřit.

Situace se pro IS zkomplikovala poté, co musel opustit část z dříve obsazeného území. „V roce 2015 IS přišel o 40% území, které ovládal v Iráku. Ztratil i části severovýchodní Sýrie, které mají ornou půdu i ropu,“ popisuje situaci server CNN. Právě ropa byla jedním z nejdůležitějších zdrojů peněz pro IS. Koalice západních zemí však v rámci operace Tidal Wave II zničila velkou část ropného zařízení, které IS využíval. Některé zdroje uvádějí, že produkce ropy mohla po útoku poklesnout až o 60%. Přesto má IS stálé odběratele ropy, mezi něž paradoxně patří Sýrie i přes to, že s IS válčí.

Mezi hlavní výdaje IS nepatří pouze financování bojových akcí, ale také udržování stabilní situace na dobytých územích. „IS musí poskytovat základní sociální služby, zdravotní péči, vodu a elektřinu, udržovat cesty a odpadní systémy. Musí platit mzdy – obzvláště poté, co irácká vláda v září minulého roku rozhodla, že nebude platit státní zaměstnance v oblastech ovládaných IS,“ doplňuje server CNN.

I přes to, že se IS snaží tyto služby obyvatelům dobytých území poskytovat, selhává. Lidé z těchto oblastí utíkají. Tím se pro IS situace dále zhoršuje, jelikož se neustále zmenšuje počet lidí, od kterých může vybírat daně.

Je jasné, že pokud se chce IS udržet při životě, bude muset přehodnotit svůj přístup k penězům a financování své činnosti.

(PZi, ceskoaktualne.cz, EuroZpravy.cz)

Přejít nahoru