Nicolas Maduro

Venezuelská opozice zahájila kampaň proti prezidentu Madurovi

Jednotná demokratická opozice chce udržet protivládní protesty tak dlouho, dokud se neuskuteční referendum a nebude přijat ústavní dodatek, který ukončí vládu prezidenta Madura uprostřed jeho šestiletého funkčního období.

„Změna už přichází a nikdo ji nemůže zastavit,“ řekl na konferenci lídr demokratické jednotné koalice Jesús Torrealba.

Demokratická opozice je po sedmnácti letech socialistické vlády opět na vzestupu. Prezident Nicolás Maduro, který se stal nástupcem Hugo Cháveze, nebyl schopen vyřešit dlouhodobé ekonomické problémy země, které jsou navíc v poslední době silně prohlubovány klesajícími cenami ropy. Společnost na hranici humanitární krize tak v prosinci zvolila do národního shromáždění většinově opoziční strany.

„Více než dva tucty stran se anonymně rozhodly k aktivování všech mechanismů nutných ke změnám venezuelské ústavy s cílem utvořit jednotnou národní vládu,“ upřesnil dále Torrealba.

Samotná koalice není vnitřně zcela jednotná. Umírněnější opozice je pro kandidaturu Henriqua Caprilese, který už dvakrát za opozici kandidoval. Radikálnější opoziční strany jsou spíše pro politického vězně Leopoldo Lopéze, který je zase jejím symbolem.

Samotné odstranění Nicoláse Madura nebude jednoduché. Opozice se musí spoléhat na přívětivý přístup volebních a soudních úřadů. Očekává spíše blokovací taktiku ze strany úřadů a snahu opožďovat úřední rozhodování.

„Chtějí organizovat pouliční protesty, které budou pouze produkovat násilí a přinesou puč, podporovaný imperialismem spojených států,“ řekl tento týden místopředseda socialistů a předseda národního shromáždění Diosdado Cabello.

Opozice slibuje zahájit protesty v Caracasu od sobotního rána. Aktivisté rozhodně nechtějí opakování událostí z roku 2014, kdy protesty proti prezidentu Madurovi skončily násilím. Důsledkem těchto násilností bylo 43 mrtvých na obou stranách, stovky zraněných a tisíce zatčených. Tyto události široce zasáhly i venezuelskou ekonomiku.

O samotném ukončení vlády Nicoláse Madura by mělo rozhodnout národní referendum, ve kterém by téměř tři miliony voličů přímo rozhodlo o jeho setrvání.

(Ali, BBC)

Přejít nahoru