Korwin-Mikke

Korwin-Mikke: Polský Majdan se blíží, finance jsou už připravené

Polská premiérka Beata Szydło oznámila před několika dny, že nebude publikovat výrok Ústavního soudu o novele zákona o Ústavním soudu. To znamená, že ústavní krize v Polsku se nebezpečně prodlužuje.

Europoslanec Korwin-Mikke varuje před polským Majdanem, na který jsou již připraveny finance

O víkendu polské občanské sdružení, které bylo založeno v listopadu 2015, Výbor na obranu demokracie KOD společně s dalšími  zástupci opozice uspořádalo několik protestů proti porušování ústavy. Podle europoslance Janusze Korwin-Mikka by naopak měla vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) obhajovat demokracii, platí zde pravidlo většiny.

“KOD a opozice vystupují jako obránci práva a ne demokracie. Naopak PiS vzhledem ke své většině prosazuje své názory a to je demokracie. Takže PiS je obráncem demokracie a ne KOD,” objasnil svůj názor europoslanec.

“Co nám hrozí?” pokračoval na tiskové konferenci Janusz Korwin-Mikke,” ve skutečnosti je zde velká skupina ovlivněných lidí. Asi polovina národa není ochotná přijmout reformy, které prosazuje PiS. Nyní je zde formální záminka nezveřejnění výroku Ústavního soudu. A tady nám hrozí, až přijde jarní oteplení, že KOD nebo podobná opozice zabere ve Varšavě nějaké náměstí a udělá nám polský Majdan s cílem svrhnout vládu, mají silnou podporu ze zahraničí.”

“Mezinárodní situace Polska není dobrá. Strana Právo a spravedlnost napadla nejen Německo a Rusko, opakující se chyby z polské sanace, kromě toho je nyní dokonce ve sporu s Amerikou. Nejvyšší americký  soud je jistým způsobem svatá instituce a nejde, aby kdejaký politik popsal návštěvu Nejvyššího soudu jako setkání u kávy,” řekl europoslanec Janusz Korwin-Mikke.

Politik dále zdůraznil, že  existují síly, které chtějí poškodit Polsko. Jsou připravené financovat polský Majdan. Hrozba jarního Majdanu skutečně existuje.

“Nicméně,” jak dodal Janusz Korwin-Mikke, “v rámci PiS  je část lidí, kteří mají smysl pro běžné právo a chtějí zveřejnit nález Ústavního soudu. I když soud ve své současné podobě je vlastně špatná instituce, to je pravda.”

(KPa, pz.cz, Foto: De Visu / Shutterstock.com)

Přejít nahoru