Organizace spojených národů

Organizace spojených národů varovala před posilováním pozice Islámského státu v Libyi

Od pádu režimu Muammara Kaddáfího se Libye nachází v chaosu, který do země přilákal radikály ze Súdánu, Tunisu a Turecka. O přízeň především těchto cizineckých bojovníků usiluje Islámský stát, který je v posledních týdnech pod silným tlakem leteckých úderů spojenecké koalice.

„Vzestup Islámského státu v Libyi pravděpodobně zvýší úroveň mezinárodní a regionální aktivity, která pokud nebude koordinována, může vyvolat další polarizaci společnosti,“ upřesnili na konferenci pozorovatelé OSN.

Dále varovali před snahou Islámského státu vyvolat a následně využít vlnu nacionalismu na základě strachu z případné vojenské intervence do Libye. „Naše organizace je silnější každým dnem,“ reagoval nový vůdce odnože Islámského státu v Libyi.

Pozorovatelé OSN také vyšetřovali možné zneužití libyjského bankovního systému ve městě Sirta radikály z Islámského státu ke zpronevěření státních peněz. Podle zaměstnanců banky to však nebylo možné, protože systém je zničený nebo zastaralý.

To potvrdili také samotní pozorovatelé. „Zpronevěření státních peněz v tomto případě nemohlo být možné,“ doplnili. Zároveň ale upozornili na potenciální zneužití systému, který stále obsahuje všechny libyjské historické bankovní údaje. Ty může kdokoliv zneužít k maskování podvodných peněžních transakcí.

(ALi, ca.cz, The Guardian, Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Přejít nahoru