Polská vláda

Polská vláda překročila červenou čáru, Washington musí reagovat

New York Times uvádí ve svém komentáři, že polská vláda “nerozumí základům demokracie” a EU a USA si nemohou dovolit další útoky polské strany Právo a spravedlnost na “základy liberální demokracie”.

Polská vláda nerozumí základům demokracie, uvádí New York Times ve svém posledním komentáři

Podle The New York Times, vůdci polské PiS do značné míry nechápou základy demokracie. Právo a spravedlnost ignoruje nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Změněný zákon o Ústavním soudu podle novin “se staví nad zákony a vede k autoritářské moci.”  PiS ignoruje volání, varování a právní stanoviska z USA, Evropské unie, mezinárodní organizace pro lidská práva a od polské opozice.

V článku se zdůrazňuje, že Jaroslaw Kaczynski představuje “nacionalistický a konzervativní” program vlády, krize v Polsku svědčí o jeho “neoliberálním pohledu na demokracii.” Podobně se chová i “jeho přítel” maďarský premiér Viktor Orbán, oba mají stejný názor, že mohou ignorovat všechny systémové brzdy, které omezují moc vlády.

New York Times píše, že polská vláda ignoruje stanovisko Benátské komise o Ústavním soudu. “Nicméně, EU a USA si to nemůže dovolit. Odmítnutí a nerespektování ze strany vládnoucí PiS je nepřijatelný útok na základy liberální demokracie, ” píše deník.

“Evropská komise by měla říct, že PiS překročila červenou čáru” upozorňuje se v článku s tím, že odebrání hlasovacího práva Polsku může být obtížné, protože se dá předpokládat veto ze strany Budapešti.

“Polsko je již dlouho považováno za blízkého amerického spojence a jedinou skutečnou hrází proti Rusku,” píše se v NYT,  Polsko je závislé na stálé přítomnosti vojsk NATO na svém území. “Zesilující signály z Washingtonu mohou nyní dosáhnout určitého efektu,” píše se na konci článku.

(KPa, pz.cz, Foto: praszkiewicz / Shutterstock.com)

Přejít nahoru