Saúdská Arábie

Saúdská Arábie: Jak se žije v kolébce terorismu?

Minulý týden britská komerční televize ITV odvysílala dokument o životě v Saúdské Arábii. Dokument vyvolal na britských ostrovech i vlnu nevole.

Saúdská Arábie: Kolébka terorismu, o které média záměrně nemluví, jelikož je významným spojencem

Dokument popisuje hrůzy života v tomto nejbrutálnějším ze všech islámských režimů. Mnoho televizních diváků na sociálních médiích uvedlo jak byli šokováni z toho co viděli: Mučení, veřejné popravy oběšením nebo stínáním hlav s následnou “výstavou” popravených nebo kamenování a bičování. Je vidět ostrý kontrast mezi bohatými a chudými,  jak ženy nemají žádná práva a jak je dětem  vštěpována extrémní islámská ideologie.

Šok je o to větší, protože Saúdská Arábie je spojenec Velké Británie a Spojených států v arabském regionu. Členové britské královské rodiny a vládní úředníci stále ještě podporují obchod se zbraněmi se Saúdskou Arábií.

Nahrávky byly uskutečněny po dobu více jak šesti měsíců za ztížených podmínek, v Saúdské Arábii je zakázáno natáčet na veřejnosti. Jako turista nemůžete sám cestovat po zemi. Podle britského listu Daily Mail, saúdské úřady vyhrožovaly zabitím Loujain al-Hathloulovi, saúdskému aktivistovi, který pomáhal z větší části při natáčení. Režim investuje stamiliony do reklamy a kampaně, která má zakrýt špatný image diktatury.

Ideologie islámského státu není příliš odlišná od saúdských wahhábovců. To znamená, že nelidská a vražedná ideologie teroristů pochází ze Saúdské Arábie. Tato radikální a netolerantní ideologie se šíří za pomoci stovek milionů dolarů do světa v muslimských sunnitskýcg komunitách. Rijád tvrdí, že bojuje proti terorismu, ale to, co tento režim opravdu dělá je odlišné,  bojuje se šíitskou menšinou a opozicí v zemi a se šíitami v zahraničí, stejně tak jako v případě války proti Jemenu a Sýrii.

Možná tento TV dokument nebude dlouho k vidění na Youtube:

Připomeňme, že ještě loni v prosinci vicekancléř, ministr hospodářství a předseda SPD Sigmar Gabriel uvedl, že mešity financované Saúdskou Arábií v Německu jsou kontaktní místa pro potenciální teroristy. Také vyšlo najevo, že ho hromadná poprava 47 osob v lednu “vyděsila”. Přesto potvrdil Gabriel největší současný obchod se zbraněmi v hodnotě 1,5 miliardy euro se Saúdskou Arábií.

Prezident Francie Francois Hollande vyznamenal saúdskoarabského krále nejvyšším francouzským vyznamenáním Řádem čestné legie.

(KPa, pz.cz, Foto: Youtube)

Přejít nahoru