Demonstrace

Návštěvu čínského prezidenta v ČR doprovázely demonstrace

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil v těchto dnech Českou republiku, návštěva vysoce postaveného politika z Číny však vyvolala mezi lidmi řadu nevole, která se projevila zejména mnohačetnými protesty, které byly mířeny proti této politické návštěvě. Neznámí útočníci také několik dní před návštěvou prezidenta poškodili čínské vlajky, které lemovaly v Praze řadu silnic. To se však některým lidem příčilo a tyto vlajky poškodili. Policie také musela během příletu prezidenta rozhánět mnohačetné demonstrace.

Čtěte dále: Zeman: Jediným řešením krize je deportace ekonomických migrantů

Čínský prezident Si Ťin-pching během své třídenní návštěvy České republiky bude ubytován v hotelu Hilton, kam byl prezident po příletu ihned přemístěn. Nejdříve se však Si Ťin-pching setkal na letišti s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem. Český prezident Miloš Zeman již s čínským prezidentem jednal na zámku v Lánech. Prezident Si Ťin-pchin měl hned po příletu před hotelem několik podporovatelů, jenž tvořilo přibližně 150 lidí, převážně Číňanů.

Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil do České republiky, přílet prezidenta však doprovázely četné demonstrace

Policie musela zasahovat proti demonstrantům na Evropské ulici, kde se podařilo aktivistům vyměnit dvě čínské vlajky za tibetské. Policie tak během této akce zadržela přibližně 12 podezřelých osob, mezi kterými bylo i několik aktivistů, kteří se připoutali k veřejnému osvětlení. K potyčkám došlo také podle vyjádření policie mezi příznivci čínského prezidenta, kteří čekali na hlavu státu před hotelem a aktivisty z Česka.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: J Morc / Shutterstock.com)

Přejít nahoru