EU

Španělé se bouří proti dohodě EU s Tureckem

Španělé se v minulých dnech sešli v ulicích, aby dali najevo svůj odpor k dohodě mezi Evropskou unii a tureckým prezidentem Erdoganem. Tisíce lidí demonstrovalo ve více než 50 městech po celém Španělsku. Většina občanů ve Španělsku považuje dohodu mezi EU a Tureckem za nemorální, hanebnou a nelegální. Co přesně však tato všude “nenáviděná” dohoda o žadatelích o azyl skutečně obsahuje?

Čtěte dále: Zeit: Město uprchlíků? Zástěrka Erdoganových skutečných záměrů!

Přesněji se jedná o dohodu, která zaručuje výměnu nelegálních migrantů v Evropské unii, kteří budou vyměněni s Tureckem za “pravé žadatele o azyl”. Není tedy divu, že dohoda vzbudila po celé Evropě smíšené reakce. Tato dohoda Evropské unie donutila přibližně 5000 lidí vyjít do ulic v centru města Madrid, kde se sešli odpůrci dohody na náměstí Puerta del Sol. Na protestní akci se objevilo ve Španělsku také 16 lidskoprávních organizací a sdružení.

Lidé se po celém Španělsku bouří proti dohodě EU s tureckým prezidentem Erdoganem o “výměně” uprchlíků

Protestní akce se zúčastnil také Esteban Beltran, ředitel společnosti Amnesty International, který pro média poznamenal, že lidé kategoricky odmítají uskutečnění dohody mezi Tureckem a Evropskou unií. Aktivisté ve Španělsku naléhají na vládu a premiéra Mariana Rojaya, aby tuto dohodu vetoval, jelikož porušuje lidská práva.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru