Erdogan

Erdogan: Proč demokracie? Všichni jsou teroristi!

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval svou výzvu k rozšíření definice “terorista”, aby zahrnoval i příznivce terorismu a zároveň vyzval k nesmiřitelnému boji proti militantům z PKK.

Turecký prezident Erdogan se ostře vyjádřil na adresu Syrských Kurdů, které považuje všechny za teroristy

“Pokud stát neudeří svou železnou pěstí na hlavy teroristů, bude nás to bolet každý den. Tato otázka nemá vůbec žádný vztah k lidským právům, svobodě myšlení, svobodě tisku a demokracii. Ti, kteří používají tyto pojmy spolu s “terorem” a “teroristami” by měli vědět, že mají na svědomí krvácení našeho státu, “uvedl Erdogan na setkání s okresními funkcionáři v Ankaře.

“Pro nás už tato slova nemají absolutně žádnou hodnotu. Ti, co v boji proti terorismu stojí na naší straně, jsou našimi přáteli. Ti na opačné straně jsou našimi nepřáteli,” řekl  Erdogan.

“Ať utečete kamkoli, naši vojáci, policie a příslušníci domobrany vás najdou a udělají, co je potřeba,” adresoval  turecký prezident militantním skupinám ze Strany kurdských pracujících. Po sebevražedném útoku 13.března, při kterém zahynulo 37 lidí a bylo zraněno více než 120 lidí,  řekl  Erdogan, že je zapotřebí vytvořit “národní koalici” proti všem hrozbám, jejichž cílem je Turecko.

Erdogan zdůraznil, že lidová demokratická strana (HDP), která se zaměřuje na kurdské otázky, není součástí jeho pojetí národa. Erdogan také ostře kritizoval prokurdskou lidově demokratickou stranu, která má v tureckém parlamentu 80 poslanců. Obvinil je, že jsou politickou odnoží zakázané militantní kurdské strany PKK.

Syrští Kurdové plánují vyhlásit autonomii v oblastech v severní Sýrie, které ovládají, informovali jejich představitelé. Předpokládá se, že Sýrie se stane federací, proti čemuž protestuje Erdogan, který chce vidět Sýrii jako jednotný stát a ne federativní.

Kurdové tak chtějí vzít věci do vlastních rukou poté, co byli dosud vyloučeni z politických rozhovorů o ukončení syrského konfliktu.

(KPa, pz.cz, Foto: Davide Calabresi / Shutterstock.com)

Přejít nahoru