Uprchlíci

Uprchlíci způsobili v Německu rapidní nárůst nezaměstnanosti

Německo aktuálně trápí narůstající míra nezaměstnanosti v zemi, která je způsobena podle tamějších orgánů žadateli o azyl, kteří nemohou podle zpráv najít pracovní uplatnění. Dalším faktorem, který způsobil narůstající nezaměstnanost jsou ekonomické sankce, které byly nedávno proti Rusku Evropskou unií prodlouženy o další měsíce. První změny v německé ekonomice jsou zřetelné již v porovnání se zimou 2015 a jarem 2016. Výzkumníci ze Spolkového úřady však uklidňují situaci a tvrdí, že se již blíží boom na německém pracovním trhu.

Čtěte více: Brexit může stát sto miliard a ztrátu jednoho milionu pracovních míst

Ukazatel institutu pro výzkum v oblasti zaměstnanosti (IAB) klesl v březnu letošního roku o 0,9 bodu na 99,5, což je nejhorší výsledek za poslední tři roky. Pracovní agentury také potvrzují, že se blíží konec tohoto pro Německo obtížného období, komentoval pro média expert IAB Enzo Weber. Dalším důvodem, kterým si v Německu vysvětlují nárůst nezaměstnanosti je mírnější zima, která se podepsala zejména v horských střediscích.

Německo tíží narůstající míra nezaměstnanosti, za kterou mohou podle expertů uprchlíci a ruské sankce

Hlavním důvodem k pesimizmu je podle výzkumníků z Německa globální ekonomika, která oslabila zejména v zemích jako je Čína nebo Brazílie. Spolková ministryně Andrea Nahlesová již před několika měsíci varovala, že nově příchozí azylanti poškodí německou ekonomiku.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com)

Přejít nahoru