IS

Veterán CIA: Válka s IS může být nekonečná

Bývalý agent a veterán tajné americké služby CIA varoval o závažném problému, jenž je aktuálně válečný konflikt mezi světem a teroristy z IS, se kterými se vedou v dnešních dnech tvrdé boje na blízkém východě. Válka s Islámský státem může být podle bývalého agenta CIA nekonečná. Jak uvedl bývalý důstojník CIA Paul Pillar pro deník The National Interest, existují dvě základní chyby, jenž vedou k destruktivním politickým rozhodnutím.

Čtěte dále: Stratfor: Jak je možné, že syrská vláda přežila válku?

První chybou je podle veterána to, co si lidé představují pod slovem terorismus. Jedná se o taktiku, nikoliv určitý počet lidí. Lidé si také myslí, že jsou teroristé skupinou padouchů, jenž stačí zničit a bude po problému. Další chybou, které se lidé dopouštějí je mezinárodní terorismus, jenž někteří lidé vztahují k určitým skupinám jako je například Al-Káida nebo právě Islámský stát. Po vyslovení těchto dvou organizací nám totiž ihned naskočí představa o rozsáhlé mezinárodní organizaci, tvrdí Paul Pillar.

Veterán Paul Pillar, jenž pracoval v minulosti pro CIA, varuje o boji proti IS, který může být nekonečný

Paul Pillar také upozornil na neustálé boje proti terorismu, aniž by byla pochopena jeho pravá podstata. Tento způsob boje proti IS nebo podobným organizacím může trvat do nekonečna.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Benoit Daoust / Shutterstock.com)

Přejít nahoru