Zeit

Zeit: Město uprchlíků? Zástěrka Erdoganových skutečných záměrů!

Plán na vybudování uprchlického města, navržený tureckým prezidentem, je vlastně zástěrka, která by měla skrývat před zeměmi EU skutečné záměry Ankary, píše německý list Die Zeit.

Zeit informuje o vedlejších úmyslech tureckého prezidenta Erdogana

Německý deník Die Zeit vysvětlil, co se skutečně skrývá za myšlenkou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana postavit město pro uprchlíky v Sýrii. „Plán uprchlického města je na první pohled takový humánní, ve skutečnosti je jen zástěrka a nic víc Schovává před 28 členskými státy EU skutečné záměry Turecka,”píše Ludwig Greven autor

Z pohledu autora je to propaganda – turecký prezident se snaží ukázat mezinárodnímu společenství, že jeho země je připravena pokračovat umísťovat syrské uprchlíky. Nicméně, ne na jejich území. Kromě toho výraz “město uprchlíků” zní pro mezinárodní společenství harmoničtěji, než„ochranné pásmo”, jehož vznik je již dlouho požadován tureckou vládou, a i když jde o město, je to rozšířená verze zóny.

V případě, že by bylo postaveno, bude muset koalice se Spojenými státy v čele zavést nad ním bezletovou zónu, což může vést ke střetům s ruskými letadly,poukázala Greven.

Dalším důvodem, proč chce Erdogan postavit město je, že by se mu tak naskytla příležitost  překazit plány syrských Kurdů, které Ankara považuje za teroristy, zatímco je Spojené státy americké a Rusko podporují. Z Kurdů má Erdogan největší strach a zejména z toho, že by syrští Kurdové po vzoru Kurdů v Iráku ustanovili svoji autonomii i na severu Sýrie.

Greven konstatuje, že turecký prezident neupřesnil, jak se chystá postavit město v cizím území, ani za jakých podmínek a kdy bude hotovo. Není jasné, po čí kontrolou by bylo: autor připomíná, že na severu probíhají vojenské operace Bašára Asada, Kurdů i opozičních skupin. V případě požadavku Turecka, že by to bylo „nezávislé město“ pod jeho kontrolou, bylo by to porušení mezinárodního práva.

Pravděpodobně si Erdogan myslí, že město bude pod mezinárodní ochranou a bylo by to něco jako tzv bezpečnostní zóny, které založila OSN během bosenské války. Nicméně, zavedení těchto zón obvykle nic dobrého nepřineslo, a autor připomněl masakr ve Srebrenici.

„Není divu, že se Washington pozdržel od realizace tohoto projektu: Obama nechce být vtáhnut do dalšího dobrodružství na Středním východě, třebaže v menší míře,”poznamenal autor.

(KPa, pz.cz, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru