ČR

ČR přijme zpět uprchlíky, kteří tajně odcestovali do Německa

Česká republika přijme v následujících dnech křesťanské uprchlíky, kteří před několika týdny v noci utekli z území ČR do německé metropole, kde však byli zadrženi tamějšími policejními jednotkami a budou tak navráceni zpět do Česka. Konkrétně se jedná křesťanské uprchlíky z Iráku, jejichž počet tvořil při odjezdu z České republiky 25 členů, do Česka se jich však navrátí pouze 20. České úřady první žádost Německa o navrácení uprchlíků ignorovaly v souvislosti s formálními nedostatky, druhé žádosti však úřady vyhověly.

ČR přijme v příštích dnech křesťanské uprchlíky z Iráku, kteří před dvěma týdny tajně odcestovali do Německa

V souvislosti s žádostí Německa o převzetí křesťanských uprchlíků se vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec, který pro deník Právo uvedl, že se česká vláda vyjádří během dnešních hodin k připravenosti převzít dvě desítky uprchlíků zpět z Německa. Po přijetí zpět do České republiky budou křesťanští uprchlíci z Iráku umístěni do detenčního zařízení, kde se rozhodne o dalších krocích. Uprchlíci mohou podruhé požádat o udělení azylu na území ČR nebo budou vyhoštěni do Iráku.

Čtěte dále: Uprchlíci využili pohostinnosti v Česku a následně utekli do Německa

Mezitím přicestovalo z Brna do Prahy dalších 16 uprchlíků z Iráku, kteří chtějí také opustit území České republiky po vzoru svých krajanů. Skupina nově příchozích uprchlíků si již vyzvedla cestovní doklady a plánuje cestu do Německa.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: kv.sk)

Přejít nahoru