Američtí senátoři

Američtí senátoři: Rijád sponzoroval teroristické útoky z 11. září!

Hlavním sponzorem útoků z 11. září v New Yorku byla Saúdská Arábie, sdělili američtí politici obeznámeni s utajovanými zprávami o těchto událostech. Vyzvali Obamu, aby tyto informace zveřejnil. Senátorka z New Yorku Kirsten Giillibrandová a bývalý senátor Bob Graham vyzvali prezidenta Baracka Obamu odtajnit tuto část zprávy o teroristických útocích 11. září 2001, píše The Independent.

Američtí senátoři, jenž bojují za zveřejnění dokumentů o 11. září tvrdí, že útoky sponzoroval Rijád

Dokument o útocích z 11. září byl vypracován dvoustranickým kongresovým výborem, a obsahuje více než 800 stránek. Při vyhlášení dokumentu v roce 2003 byla poslední kapitola – 28 stran – utajena.

Spolupředsedou komise, která pracovala na zprávě, byl senátor Bob Graham. V rozhovoru pro CBS News řekl, že utajovaná kapitola obsahuje informace o zapojení Saúdské Arábie do teroristických útoků. Potvrdil to i bývalý kongresman Tim Roemer a bývalý senátor Bob Kerrey.

Podle Grahama, zpráva vysvětluje, kdo pomáhal teroristům, občanům Saúdské Arábie, aby si osvojili dovednosti pilotů k provedení útoků z 11. září.

Uvádí se, že budoucí teroristi přijeli do USA bez znalosti jazyka a bez leteckých zkušenosti. Nicméně, s pomocí saúdského agenta Omara al-Bayumi byli zabezpečeni penězi a odesláni do letecké školy. Graham řekl, že spolupráci vykázala zejména Saúdská Arábie: její vláda a bohaté občané a nadace.

„Existuje stále více důkazů, a není to jen 28 stran, ale i jiné důkazy, které ukazují na zapojení Saúdů do útoků z 11. září,” uvedl Graham televizi FoxNews.

Baracka Obamu opakovaně vyzývali k odtajnění 28 stran zprávy. Podle senátorky Gillibrandové je prezident povinen to udělat před svou návštěvou v Saúdské Arábii, která je naplánována na 21. dubna.

„Bylo by vhodné, protože prezident bude moci diskutovat s představiteli Saúdské Arábie o otázkách vznesených ve zprávě,”  uvedla Gillibrandová CBS News.

V Rijádu nazvali zprávu CBS News o utajené kapitole „kompilací mýtů”. Bílý dům uznal potřebu větší transparentnosti, nicméně poukázal na nutnost „chránit citlivá data, která jsou důležitá pro národní bezpečnost”.

11. září 2001 unesly v USA skupiny sebevražedných atentátníků dopravní letadla a narazili s nimi do dvou věží Světového obchodního centra v New Yorku a do Pentagonu ve Virginii. Čtvrté unesené letadlo havarovalo u města Shanksville (Pennsylvania). V důsledku útoků bylo zabito 2 996 lidí a více než 6000 lidí bylo zraněno. Za organizátora teroristického útoku byla uznána Al-Káida”.

(KPa, pz.cz, Foto: Anthony Correia / Shutterstock.com)

Přejít nahoru