Sobotka

Sobotka nevylučuje v případě trvalých utečeneckých kvót možnost žaloby EU

Premiér české vlády Bohuslav Sobotka naznačil možnost žaloby Evropské unie v případě, že by byl schválen trvalý mechanizmus na přerozdělování žadatelů o azyl z blízkého východu a severní Afriky do České republiky. Premiér vlády také pochybuje o možnosti, že by se Evropské unii podařilo tyto trvalé utečenecké kvóty prosadit. Jak informoval zpravodajský server Novinky.cz, česká vláda se s největší pravděpodobností tomuto mechanickému režimu přerozdělování uprchlíků v Evropě bránit žalobou a nebude zdaleka první vládou v Evropské unii, jenž se uchýlí k tomuto kroku.

Premiér vlády Sobotka nevylučuje možnost žaloby Evropské unie v případě schválení uprchlických kvót

Česká republika se bude společně s ostatními zeměmi v Evropské unii zabránit tomuto prosazení mechanického přerozdělování a uprchlickým kvótám, prozradil během svého rozhovoru premiér vlády. Česká republika však potřebuje v tomto boji najít i jiné spojence, než jsou ti ve V4. Možným významným spojencem by mohla být Francie, která stejně jako Česko odmítá mechanické přerozdělování uprchlíků v Evropě.

Čtěte dále: Občanské hlídky úspěšně brání východní Evropu od migrantů

Proti kvótám bude také Česká republika bojovat během summitu EU, kde je důležitá jednomyslnost, díky které existuje větší šance na zavrhnutí mechanického přerozdělování uprchlíků. Pokud se nám to nepodaří, a já doufám, že se to podaří, nevylučuji možnost reakce ze strany České republiky, uvedl Sobotka.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Cylonphoto / Shutterstock.com)

Přejít nahoru