Švédský ministr

Švédský ministr odstoupil z funkce, jelikož byl napojený na islamisty

Švédskem otřásá politický skandál, ve kterém figuruje podle dostupných informací švédský ministr, který měl podle zdrojů napojení na islamisty. O tomto hrůzném zjištění informoval před několika dny širokou veřejnost švédský premiér Stefan Löfven, který také potvrdil demisi ministra Mehmeta Kaplana, jenž se stal po přiznání terčem kritiky, informuje tisková agentura DPA. Jak uvedl sociálnědemokratický premiér, politik pocházející z Turecka nemůže vykonávat povinnosti ministra, když se vede diskuze o jeho vztazích se zahraničními organizacemi.

Švédský ministr Mehmet Kaplan podal demisi, když se potvrdila jeho napojení na islamistické organizace

Všemu předcházelo zveřejnění videa z roku 2009, kdy člen parlamentu přirovnal zacházení Izraele s Palestinci k tomu, jak se zacházelo během 30. let 20. století s Židy v Německu. Kontroverzní video vydal deník Svenska Dagbladet, po jehož zveřejnění se stalo působení politika ve funkci neudržitelné. Další zveřejnění videa na sebe nenechala čekat a zanedlouho zveřejnila názor Mehmeta Kaplana tamější televizní stanice, jenž hovořila ve svém programu o islamofobii.

Čtěte dále: Švédsko je na pokraji kolapsu, tvrdí policejní inspektor

Další televizní stanice zveřejnila fotografie z roku 2015, kde byl švédský ministr zachycen s lídrem tureckého nacionalistického hnutí. V této souvislosti oznámil švédský premiér Stefan Löfven, že bude rezort bývalého ministra Mehmeta dočasně rozdělen mezi dva jiné ministry.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: samtiden.nu)

Přejít nahoru