Spojené státy

Spojené státy kritizují ČR za přístup k Romům

Spojené státy v každoroční výroční zprávě zhodnotily přístup České republiky k romskému etniku, které podle USA Češi neustále diskriminují. Ministerstvo zahraničních věcí ve Spojených státech tak zmapovalo ochranu lidských práv ve světě a výjimkou nebyla ani Česká republika. Údajnou diskriminaci Romů ze strany České republiky okomentoval také vsetínský starosta Jiří Čunek. Podle Jiřího Čunka světové velmoci, mezi které také patří Spojené státy, trpí stejnými problémy, avšak kritizuje ostatní země za stejné problémy. V případě USA to může být například problém s afroameričany.

Spojené státy v každoroční zprávě od ministerstva zahraničních věcí kritizují Česko, které diskriminuje Romy

Není to však poprvé, kdy se Česká republika dostala na tento seznam amerického ministerstva zahraničních věcí. Podle amerického ministerstva je velkým problémem v České republice násilí, jenž je způsobeno diskriminací již zmíněné menšiny. Jiří Čunek však tvrdí, že velké mocnosti, jako jsou Spojené státy, příliš radí ostatním zemím. Stejný problém, ovšem s afroameričany, řeší aktuálně Spojené státy, kterým se stále nedaří tuto menšinu integrovat, tvrdí vsetínský starosta.

Čtěte dále: Albrightová: USA se musí nadále angažovat ve světě

Město Vsetín se rozhodlo tento problém řešit a navrhlo již několik změn, které slibují změnu k lepšímu. Můžeme například jmenovat nájemní smlouvu na dobu určitou nebo neprodloužení smlouvy, pokud rodina neposílá děti do školy.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Tomas Vynikal / Shutterstock.com)

Přejít nahoru